IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Art Basel - световният център на изкуството

Автопортрет на Уорхол е най-скъпо продадената досега творба в рамките на най-голямото изложение на модерно и съвременно изкуство

11:33 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скулптура на надуваем делфин, създадена от Джеф Куунс, беше продадена за 5 млн. долара. Картина от 1971 г. на Сигмар Полк, изобразяваща лилави маймуни и алигатор, получи цена от 4,5 млн. долара. Друга абстрактна картина, дело на Джоан Мичъл, беше купена за 1,5 млн. долара.

И трите продажби бяха направени в рамките на изложението Art Basel, което се провежда в момента в Швейцария. В него участват 285 изложители от 34 държави. Очаква се посетителите на събитието, което приключва на 22 юни, да достигнат 86 000, посочват организаторите.

Най-скъпото произведение, продадено до момента на най-голямото изложение на модерно и съвременно изкуство, е автопортрет на Анди Уорхол. Купувачът плати за него 32 млн. долара.

„Намираме се в един нов свят“, посочи Бруно Брунет, партньор в базираната в Берлин галерия Contemporary Fine Art gallery. По думите му до момента на събитието са присъствали колекционери от Китай, Мексико и Южна Африка. Според него те са добре информирани и са готови да купуват произведения на изкуството.

Милиардерът Стивън А. Коен пропусна шанса си да купи абстрактна картина на следвоенния минималист Ад Райнхард на щанда на галерия David Zwirner, пише Bloomberg.

“Той закъсня само с минута“, заяви собственикът на галерията, която продаде картината още в първия час от показването ѝ на 17-и юни. Той отказа да разкрие цената, посочвайки само, че е купена от европейски колекционер за повече от 5 млн. долара.

Коен, инвеститорът милиардер Даниел Льоб и мениджърът Дейвид Ганек бяха сред присъстващите на Art Basel международни колекционери, които влязоха на събитието като VIP посетители, благодарение на което получиха първи достъп до творби на съвременни майстори и нови звезди от света на изкуството.

Автопортретът на Анди Уорхол, който той създава през 1986 г., достигна цена от 32 млн. долара. Той беше изложен на щанда на Skarstedt Gallery, а негови купувачи са американски колекционери.

“Дадохме им 15 минути да решат“, коментира Пер Скарстед, собственик на галерията.

На партерния етаж няколко творби, представени от големи галерии, бяха продадени за суми между 1 млн. и 5 млн. долара. Zwirner, която има клонове в Ню Йорк и Лондон, продаде скулптурата на делфин на Кунс, както и няколко восъчни глави, дело на Брус Нюман. Последните бяха купени за 3,2 млн. долара.

Skarstedt Gallery намери купувачи за голяма картина на Георг Базелиц, нарисувана през 1982 г. Творбата носи името „Edward in front of the mirror (Munch)” и беше продадена за 3 млн. долара. Платното „You No Tell – I No Tell”, създадено през 1987 г. от Ричард Принс, се предлага за 2,2, млн. долара.

Галерията Hauser & Wirth, която работи в Ню Йорк, Лондон и Цюрих, продаде скулптура тотем на Луиз Буржоа срещу 1,95 млн. долара.

Някои галерии комбинираха стари творби с наскоро създадени произведения на изкуството. Това направи и базираната в Цюрих галерия Thomas Ammann Fine Art, която показа на едно място синьо платно на Пикасо, оценено на 12 млн. долара, и картина от 1919 г. на Фернанд Леджър (14 млн. долара) редом до новите картини на Bruce High Quality Foundation – арт група от Ню Йорк, членовете на която предпочитат да са анонимни.

Сред присъстващите колекционери има такива от традиционните пазари, включително Европа и САЩ, но не липсват и представители на Китай, Русия и Близкия изток, посочват организаторите.

Колекционери от Казахстан са се сдобили със скулптура от муранско стъкло, наподобяваща огромна огърлица. Тя е създадена от френския творец Жан-Мишел Отоние, а цената ѝ достигна 290 000 евро. По думите на самия Отоние на събитието има нови колекционери от цял свят.

Емануел Пероти, собственик на „Galerie Perrotin” пък беше домакин на вечеря за повече от 100 гости на събитието след продажбата на произведения, вариращи между 5000 и 850 000 долара. Вечерята завърши с концерт на живо от френската поп група Naive New Beaters.

“Ако не се справиш добре по време на Art Basel, може да се наложи да затвориш галерията си“, припомни Пероти на път за дансинга.

Част от акцентите на Art Basel можете да видите в нашата галерия!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още