IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google иска да е навсякъде

Компанията обяви началото на „епохата на Android“

10:50 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Конференцията събира над 5000 разработчици.&nbsp;<em style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Конференцията събира над 5000 разработчици. Снимка: Ройтерс

Google се опитва да наложи Android като операционна система за цялото ежедневие на своите потребители. Много от 20-те представени по време на конференцията за разработчици I/O иновации са свързани с мобилната операционна система, пише в обзор DPA. 

Кой си спомня днес често за Google Glass? Преди две години американският концерн представи очилата за добавена реалност именно по време на своята I/O конференция и предизвика голямо вълнение в технологичния свят. Междувременно обаче компанията не успя да задоволи събудените тогава високи очаквания. Google Glass е между стадия на разработването и масовия пазар, а по време на тазгодишното откриване на I/O очилата не бяха споменати нито веднъж дори от Google.

Вместо това компанията буди нови надежди в други сфери и обяви, че „настъпва епохата на Android“. Google иска да наложи господстващата си система за смартфони и в „умните“ часовници, в автомобилите и в хола. В началото на конференцията си за разработчици интернет компанията демонстрира как различните звена на платформата могат да се допълват взаимно.

Самият старт на проявата бе прекъсван на два пъти от демонстранти. „Вие работите за тоталитарна компания“, извика мъж в края на церемонията по откриването пред над 5000 участници. Google произвежда роботи, които убиват хората, заяви той. При това очевидно е имал предвид придобитата по-рано от Google компания Boston Dynamics, която изследва възможността да разработи роботи за американската армия. Мъжът е бил бързо изведен от служители по сигурността.

По-рано на сцената се отскубна и млада жена, която твърдеше, че е била изгонена от жилището си в Сан Франциско от работещ за Google юрист. Учителката е дошла на конференцията, тъй като друг участник в нея ѝ е заел входния си билет, пише The Verge. Мениджър на Google, който по време на акцията ѝ представяше по-високия капацитет на батериите при новата версия на Android, се пошегува, че батериите са достатъчно силни и за провеждането на по-дълги протести. 

Иначе в началото на конференцията Google демонстрира особено желание да представи взаимодействието на различни Android устройства в почти тричасова реч за откриването. Така например на „умния часовник“ потребителят вижда кой се обажда на телефона му и дори може да откажете повикване, без да се налага да вади телефона от джоба си. Часовникът показва нотификации за предстоящи срещи или дори бордната карта за самолета. А чрез Bluetooth връзката към часовника смартфонът познава, че наистина е в ръцете на правилния потребител и затова няма да иска от него въвеждане на парола при отключването на екрана.

И докато при представянията си Apple и Facebook се концентират над две до три теми, Google представи около 20 новости. Ето някои от тях:

Приложенията за Android: за първи път те ще работят и на устройства с втората операционна система на Google - Chrome.

Android Auto: Това е специална версия на операционната система за автомобили, която изважда познатото от смартфона управление на дисплея на автомобила. Навигацията в автомобила ще бъде свързана с Google Maps, както и с календара и адресната книга на потребителя. В тази връзка Google обяви още 40 нови партньора, сред които Audi, Volkswagen, Opel, Renault, Fiat и Volvo. Разработчиците ще могат да пишат специални програми и кодове за автомобилите. Системата е подобна на концепцията CarPlay на Apple.

Android L: Всички приложения на Google ще бъдат с променен дизайн в следващото издание на Android. Засега обаче бе представена само част от тях, начело с Gmail. 

По-нов начин в следващия Android, известен засега под кодовото име „L”, ще изглежда и заключеният екран, който вече ще предоставя бърз преглед на известията под формата на карти и с двойно почукване върху тях приложенията ще могат да бъдат стартирани.

Android One: Google планира да разшири с новата платформа за евтини Android телефони водещата позиция на своята операционна система на пазара. Android One има за цел да направи възможно създаването на устройства с цена от 99 долара, обяви ръководещият проекта мениджър Сундар Пичаи.

Android TV: Нова е и платформата Android TV, която трябва да достави филми, видеоклипове и игри от смартфона на екрана на телевизора. С Android TV Google прави нов опит да придобие централна роля в развлеченията в хола. Първата концепция Google TV бе неуспешна преди всичко заради сложното управление. Android TV вече може да работи между другото и с гласов контрол. Платформата се поддържа и от Sony. В допълнение към директното интегриране на видео съдържанието в телевизорите ще има и външни декодери. Apple и Amazon вече имат подобни устройства.

Material Design: Google представи коренна промяна в интерфейса, който вече ще се нарича Material Design. Разработчиците  ще могат да превръщат отделните елементи от приложенията си в слоеве, които да се наслагват с приятни ефекти. Това наподобява представения преди година нов дизайн в iPhone. 

Междувременно Android има пазарен дял от около 80% на пазара на смартфони. На пазара на таблети според Пичаи Android има дял от 62%. В момента има около 1 млрд. активни потребители на устройства с Android. Google обаче иска да обвърже със себе си по-силно и жителите на развиващите се пазари като Индия и Бразилия, които все още нямат смартфон. По този начин Google реагира на последните опити на фондация Mozilla, която представи наскоро операционната си система Firefox OS.

Много и навсякъде. Така може да се обобщи тазгодишната презентация на Google. И докато разработчиците могат да задълбочат темите през седмицата в Сан Франциско, потребителите ще трябва да чакат с месеци, докато новостите навлязат в ежедневието им. 

Междувременно представянето в Сан Франциско стана причина за поскъпването на акциите на компанията в сесията в сряда с 2,6% до цена от 579,19 долара за брой.

Кадри от конференцията вижте в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още