IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин преживява инвазия на умните часовници

Новите устройства на Motorola и LG вече не изглеждат като компютри за китката

10:41 | 06.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Бавно и полека т. нар. Wearables стават (по)носими. Първите две версии на SmartWatch на Sony например изглеждаха като преспапие с гривна. Бяха като блокове за китката. Сега японците представиха третото поколение на джаджата, която и в оптичен аспект е една стъпка напред.

Sony обаче съвсем не е единствената компания, която поема по този път. По време на изложението IFA в Берлин може да се намерят модели, които потребителят няма да е принуден срамежливо да крие под дългите ръкави на ризата си, защото не изглеждат естетически добре. 

Но наистина красиво и готино не изглеждат нито SmartWatch 3 от Sony, нито Gear S. И двете устройства имат верижки от изкуствен материал (Sony ще представи по-късно модел с метал като алтернатива), и двете са големи като дебели часовници и все още изглеждат странни заради квадратната им форма. С новия модел на Samsung дори може да се осъществяват телефонни повиквания, независимо от смартфона. А с клавиатурата може теоретично, но не и на практика, да се пишат съобщения. Това е типично за Samsung, най-добрите смартфони на корейците са доста претоварени с функции и различни трикове.

И това сякаш е добро доказателство, че досега водещите производители действат под мотото „формата следва функцията“. Едва сега това започва да се променя. Но този тренд вече видяхме и при мобилните телефони и смартфоните.

Сега мащабът се задава от Motorola. В Берлин половин година след обявяването му компанията представи своя Moto 360. Кръглият умен часовник изглежда по-скоро като елегантен мъжки часовник. Джаджата е с изключително прост дизайн и е изработена от неръждаема стомана, с гривна от черна или сива кожа. Ще последват и други варианти.

Moto 360 е голям колкото средноголям мъжки часовник, дисплеят запълва повърхността почти напълно, само на дъното остава малко черно неизползвано поле. На разположение са няколко дизайна за циферблата, повечето изглеждат като аналогови часовници, а който погледне накратко към него, едва ли ще познае, че става дума за цифров дисплей.

Въпреки че е дебел около 1 сантиметър, часовникът не изглежда грубо. Може би, защото тежи едва 50 грама, при това с верижката. Часовникът е защитен от вода до дълбочина от 1 метър, но само ако тя е сладководна. 

Подобно, но не чак толкова просто, изглежда новата Watch R на LG. Тя също е с променлив циферблат и подобно на Мото 360 и Sony SmartWatch работи с Android Wear. Поради това може да показва различни "карти", от входящи писма или SMS, до информация за трафика и за навигацията. Дисплеят е по-малък от този на Moto 360.

Крачкомер и пулсомер имат моделите на LG, Motorola и Samsung, но часовникът на Sony няма такъв. Колко точно работят датчиците, може да покаже само щателна проверка. С планираната за октомври голяма актуализация на Android Wear тези устройства ще станат малко по-независими от смартфоните. За да се ползват обаче GPS базирани услуги, като навигация, ползването на мобилния телефон остава задължително.

Именно със своята кожена или метална верижка G Watch R изглежда доста добре спрямо досегашните модели, които в повечето случаи бяха с пластмасови верижки.

G Watch R на LG ще бъде на пазара от октомври за 299 евро. Smartwatch 3 на Sony ще струва 219 евро, а Samsung не е назовал цени за своя Gear S. Moto 360 на Motorola ще струва 249 евро и ще се продава от втората седмица на октомври. 

Междувременно всички погледи се отправят към Apple. Повечето медии вече спекулират, че идния вторник компанията ще представи и собствен умен часовник. Той ще бъде в два размера, пише Wall Street Journal, а според New York Times шефът на дизайнерите на Apple Джони Айв смята, че той е достатъчно впечатляващ, за да „докара неприятности на Швейцария“. Доколко сериозна е закачката с тамошните производители на часовници, предстои да видим.

Всичко по-интересно от изложението научавате от специалния пратеник на Investor.bg в Берлин Бойчо Попов благодарение на Vivacom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
Motorola са по-добри, а и те представиха първи такъв дизайн. Сега всички ги следват. И добри телефони правят, дано китайците сега не ги провалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
Motorola са по-добри, а и те представиха първи такъв дизайн. Сега всички ги следват. И добри телефони правят, дано китайците сега не ги провалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
да ме прощават другите, ама тези на LG са най-яките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още