IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс е най-щедрият американски милиардер

През миналата година той е дарил 2,65 млрд. долара, а през целия си живот - над 30 млрд. долара

11:10 | 03.10.14 г. 1
<p>
	Бил Гейтс. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бил Гейтс. Снимка: архив Ройтерс

Бил Гейтс оглави класацията на Forbes на най-щедрите американски милиардери. През 2013 г. той е дарил 2,65 млрд. долара, голяма част от които за кампании за борба с маларията, полиомиелита и други опасни заболявания. Част от даренията на Гейтс са насочени и в подкрепа на Международната инициатива за създаване на ваксина против СПИН.

За 21-ва поредна година съоснователят на технологичния гигант Microsoft се нарежда на челна позиция в списъка на най-богатите хора в САЩ. През март тази година пък беше обявен и за най-богатия човек в света.

През целия си живот Гейтс е дарил повече от 30 млрд. долара на различни благотворителни организации.

Втори в списъка на най-щедрите американски милиардери се нарежда инвеститорът Уорън Бъфет. Миналата година той е дарил 2,63 млрд. долара, главно за семейния благотворителен фонд на Бил и Мелинда Гейтс, на който е попечител.

На трета позиция в списъка остава Ленърд Лаудер, който е наследник на американската козметична империя Estee Lauder. През 2013 г. той е дарил 78 картини и скулптури на музея „Метрополитън“, които са на обща стойност 1,1 млрд. долара. Сред творбите има 33 произведения на Пабло Пикасо, 17 на Жорж Брак, 14 на Хуан Грис и 14 на Фернан Леже. Колекцията е събирана в продължение на 40 години.

След Лаудер в класацията се нарежда основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който през миналата година е дарил на фондовете на Силициевата долина сумата от 991 млн. долара. Дарението е направен във вид на акции от социалната мрежа. Средствата са използвани основно за образователни програми.

Финансистът Джордж Сорос остава пети в списъка с даренията си на стойност 734 млн. долара. Сорос финансира основно правозащитни организации.

Пълния списък на десетте най-щедри американски дарители можете да видите в нашата галерия

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
...А защо не измерват щедростта в относителен дял от притежаваното състояние и текущите доходи? Тогава Марк Цукерберг едва ли щеше да е чак пети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още