IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спаси ли евтиният петрол световната икономика?

Списъкът с печелившите се води от големите петролни вносители, като Германия, Италия и Япония

08:18 | 09.12.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица икономически субекти пренаписват в момента икономическите прогнози за САЩ, Европа, Япония и други региони на света. Представители на Международния валутен фонд (МВФ), Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) гледат по-оптимистично към бъдещето заради cпадащите цени на суровия петрол, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Вместо да тълкуват, както винаги досега, срива на цените на петролните пазари като предвестник за световен икономически спад, сега водещите икономисти смятат, че сриването на пазарните стойности ще насърчи като цяло световната икономика, като предостави на потребителите и производителите неочакван паричен ресурс. Това ще важи особено в страни с по-високи енергийни разходи, като има вероятност по-евтиният петрол да подейства като спринцовка с адреналин, убедени са те.

Като „шок за предлагането“ определя Стенли Фишер, вицепрезидент на Фед, последния спад в цените на суровинните борси. От това по думите му САЩ ще извлекат само ползи.

„Това ще доведе по-скоро до ръст на брутния вътрешен продукт, а не до спад", прогнозира той. „Ефектът е еднозначно положителен", заяви и президентът на ЕЦБ Марио Драги през миналата седмица след месечната среща на европейските парични власти.

Не всички експерти обаче са толкова уверени в това. Някои икономисти се придържат към традиционното тълкуване за спада на цените на суровия петрол. Исторически резките спадове на цените на петрола обикновено са свързвани с рецесия, тъй като след това се срива и потреблението на енергия. Ето защо по-скептични икономисти предупреждават, че спад на цената с близо 40% през последните месеци трябва да се тълкува по-скоро като предвестник на трудни времена. В края на краищата Европа е на ръба на рецесията, а Япония се опитва отчаяно да маневрира от собствения си икономически спад. А спадащият ръст на растежа в Китай може по всяко време да се превърне в много по-тежко забавяне. 

Но този път може наистина нещата да са по-различни. За това може да се погрижат редица фактори, които влияят положително на предлагането. Напредничави сондажни техники и фактът, че Либия се връща като доставчик, засилват пренасищането на пазара на петрол. Към това се добавя тенденцията, че някои производители в Близкия изток се опитват да откраднат от пазарните дялове на конкурентите си за сметка на цената.

„Този път всичко е различно", казва Гай Карусо, бивш началник на Администрацията за енергийна информация в САЩ и старши съветник към непартийния изследователски Център за стратегически и международни изследвания.

Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 3
harry_s
преди 9 години
И като фалират шистовите компании пак ще скочат цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 13
крас
преди 9 години
Инвестиционните банки в САЩ замениха строителния балон с този на шистовия нефт. Отново се завърта една храносмилателна верига която бе позабравена от 2008 година! Отново едни НЕРЕГУЛИРАНИ деривати ще се окажат ТОКСИЧНИ и от тях ще загубят инвеститорите, а не банките КРЕДИТОРИ на тези безумия.КОИ СА ИНВЕСТИТОРИТЕ СДОБИЛИ СЕ С ТЕЗИ ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ?Разни пенсионни , здравноосигурителни фондове и разбира се НАЦИОНАЛНИ БАНКИ КАТО БЪЛГАРСКАТА сдобили се с тези токсични книги с рейтинг ААА !!ЗАРИБЯВАНЕТЕ Е ЗАПОЧНАЛО!! Убеден съм, че този път периода ще е много по кратък и БАЛОНА ЩЕ СЕ СПУКА много по рано от предвижданията на организизаторите.Необходимо е губещите от това ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА НЕФТ да свалят цената на петроло до 20 - 30 долара за барел! ТОГАВА ЩЕ СПРАТ И ЗАЛАГАНИЯТА В ПОДОБНИ ЛИШЕНИ ОТ ЗДРАВ РАЗУМ ПРОЕКТИ ОТ КОИТО ПЕЧЕЛЯТ САМО ФИНАНСОВИТЕ АКУЛИ!ТОЗИ СРИВ ЩЕ Е КРАЯТ НА ЕДНА СИСТЕМА ИЗГРАДЕНА НА НЕЗДРАВИ ФИНАНСОВИ ПРИНЦИПИ НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ТЕЗИ НА ПАЗАРА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 6
zethron
преди 9 години
Сслед 2 години го чакаме на 135 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 20 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Добре де - преди 5 години цената от $140 се срина на $40http://***.infomine.com/investment/metal-prices/crude-oil/all/. И тогава имаше апокалиптични картини, но ... тогава края на света ни се размина. Може пък сега да идва. Стига с тази истерия. Винаги когато някой губи - друг печели (и обратното). Междувременно да сте чували такситата да искат да намалят цените?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ем ай бе кво и аз съм за да си произведем там квот кааш, ама дали лъвовете ше ни пуснат е друг въпрос. Аз съм навит тамън ше има бачкане за всички произвеждаме си и си имаме, така беше и през комунизъма ... е стоките не бяха нешо кой знае кво ама са поне има интернет и ше гледаме кое как се прай :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 20 rate down comment 7
крас
преди 9 години
Играта със суаповите сделки едва ли ще продължи дълго.Никой не говори за това , че ниската цена на петрола ще се отрази негативно върху бюджета на държавите, които и без това са с огромна задлъжнялост.За Германия дефицита е достигнал до космическата цифра от 2,1 трильона евро!ЗАТОВА ПЕТРОЛА ПАДА , НО ЦЕНАТА НА ДЕРИВАТИТЕ МУ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ! Кой печели тогава ?Разбира се, че БОРСОВИТЕ ИГРАЧИ участващи в този цирк на ОБРАТНО ИЗКУПУВАНЕ на фючерсите!Кои са те? СЪЩИТЕ БАНКИ КОИТО НАДУХА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН И СЪЗДАДОХА КРИЗАТА ОТ 2008 ГОДИНА!Тези от ФЕД ги знаят! А вие знаете ли ги?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Това , че ще се "избият мошениците и крадците" по никакъв начин не променя състава на групите от субекти, които са в с състояние да извършат определени по мащаб инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
redcretin
преди 9 години
Грешка. Трябва просто да се избият мошениците и крадците, ама "ресурсното" мислене гледам все още не ви е изоставило :)Цяла БГ живее на принципа да прекара другия, да пре-продаде нещо вместо да го произведе. Е туй е сега резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Тука идва мястото на някои въпроси от серията за бройлерите (както находчиво си ги определил;)) :Как едно и също състояние на инвестиционния климат или среда, веднъж се използва за обяснение на крайно незадоволителния обем инвестиции в предприятия, които ще създават и оставят принадена стойност тук в БГ (т.е. производство), а същия този инвестиционен климат не се явява никаква пречка за осъществяване на вложения в най-разнообразни начинания, които изнасят национален капитал и доход ,като започнеш от вериги бензиностанции, супер и хипер-маркети и стигнем до телефонни оператори и ЕРП и пр.? За концесии и експлоатация на природни ресурси, както и някой др естествени монополи няма смисъл да се отваря дума. Нима и в единия и в другия случай , инвеститорите не се сблъскват със същото законодателство, същата квалификация (или липсата на такава) в работната сила, същата цена на труда, същата бюрокрация и корупционен натиск ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
По този начин двете направления, по линия на които може да се очаква осъществяването на такива инвестиции, останаха личната инвеститорска и стопанска инициятива на гражданите и тази на външните играчи, представляващи това икономическо пространство към което започнахме процес на интеграция след промените. Очевидно, че мащаба на инвестициите, които отделния индивид в БГ може да осъществи, се разминава в порядъци с размера на тези инвестиции, които са нужни за осъществяване на големи, модерни и конкурентоспособни структурни икономически проекти (чисто и просто защото 99,9% от народа стартира пътя си в капиталистическото развитие с активи от една панелка и евентуално няколко хиляди лев влог) или с други думи такива инвестиции (ако държавата бъде изключена от уравнението) са във възможностите единствено на средния и едър капитал отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още