IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция скърби за жертвите на атаката срещу Charlie Hebdo

Редица световни лидери осъдиха остро терористичното посегателство срещу свободата на словото и свободата на медиите

19:55 | 07.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Флаговете на Европейския съюз и Франция са спуснати в знак на траур. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Флаговете на Европейския съюз и Франция са спуснати в знак на траур. Снимка: Ройтерс

Знамената на френските държавни институции бяха спуснати в знак на траур за жертвите при днешното нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник Charlie Hebdo в Париж, предаде ТАСС, цитирана от Dnes.bg.

Флаговете на Елисейския дворец, двореца Матиньон (където се помещава правителството) и на двете камари на парламента са спуснати.

За тази вечер във френската столица и редица големи градове по призива на медийни синдикати са свикани демонстрации срещу екстремизма. Президентът Франсоа Оланд ще направи обръщение към нацията в 20 ч. (21 ч. българско време).

12 души - 10 журналисти и карикатуристи и двама полицаи от охраната, бяха убити при атаката. Ранени бяха 8 души, двама от които са в критично състояние в реанимация, а други двама - в тежко.

Американският държавен секретар Джон Кери изрази солидарността на САЩ с Франция след нападението срещу сатиричния седмичник, предадоха Франс прес и ДПА.

"Искам да се обърна пряко към парижани и всички французи и да им кажа, че американците са до тях", заяви на френски Кери на излъчвана пряко пресконференция във Вашингтон.

"Никоя страна не знае по-добре от Франция, че свободата има цена. Свободата на словото и на медиите са фундаментални и универсални ценности. Днес те бяха атакувани, но никога няма да бъдат изкоренени. Убийците дръзнаха да заявят, че Charlie Hebdo е мъртъв, но не се лъжете, те грешат", заяви държавният секретар на САЩ.

Руският премиер Дмитрий Медведев осъди терористичния атентат в Париж и изрази съболезнования на близките на жертвите на това престъпление, съобщи говорителката му Наталия Тимакова, цитирана от ТАСС.

Медведев е заявил, че "тероризмът е недопустим в каквито и да било форми и проявления". "Медведев е убеден, че никакви идеологически разногласия не могат да оправдаят убийството и че виновните трябва да понесат наказание", добави тя.

"Премиерът поднася дълбоки съболезнования на близките на жертвите на тази терористична проява и пожелава най-скорошно оздравяване на пострадалите", каза Тимакова.

Саудитска Арабия, родното място на исляма, осъди нападението над френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", известен с осмиването си на радикалния ислям, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е смаян от атентата срещу редакцията на френското сатирично списание Charlie Hebdo, предаде АFP.

Това е "посегателство срещу свободата на словото и свободата на медиите - два стълба на демокрацията", заяви Бан. "Този атентат цели да ни раздели, но ние не трябва да попадаме в този капан", добави той.

Бан подчерта, че е "дълбоко потресен" от отвратителния акт, за който не може да има оправдание и изрази солидарността си с народа и правителството на Франция. "Мислите ми са и със семействата и близките на жертвите", заяви той.

"Сега е моментът да покажем солидарността си. Навсякъде по света трябва да подкрепим твърдо свободата на словото и толерантността и да се противопоставим на силите на разделението и омразата". Очаква се Съветът за сигурност на ООН да публикува днес декларация, осъждаща атентата.

(БТА)

Oще реакции - във видеото на Bulgaria On Air

Още по темата можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
Като цяло арабите са си диваци и изостанала раса и умствено ограничени и всичко се простира до това какво е казал оскубания им пророк и останалите герой от корана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
eng.Garin
преди 9 години
Ти си в друга, едноизмерна вселена! Не мога да отговоря на човек, които мисли за морала в икономическата категория "кой ще плати"! Никой вече не може да плати пич! След 10000 години терористична история , в която все някой на някой е таковал мамата, вече никой не може да плати главницата и лихвите! Това става, защото има хора като теб! Аз пледирам за всеракурсен морал , които в твоята вселена не съществува и ти изобщо не можеш да разбереш какво е това. Затова ми е все едно как изглеждам на човек като теб! Очаквам все пак редактора да махне твоя пост , защото замърсява "свободата"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
tsanko stefanov 2
преди 9 години
Гарин всъщност ти си една обикновенна *** гадина! Става въпрос за терористичен акт.Какво се мъчиш да ни внушиш с главни букви.Че светът си плаща задето не е мюсулмански ли?Ами за ежедневните взривове в Близкия изток кой плаща ***???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
eng.Garin
преди 9 години
Отново се потвърждава , че "нормалният съвременен" човек проявява морал и съпричастност само когато от правителствата му я поискат чрез умишлени целенасочени мероприятия в средствата за масова информация. В Ирак , международната коалиция е убила 100000х12 деца, в Афганистан САЩ убива 1000х12 деца, навсякъде силните на деня трепят, който им се изпречи под фалшиви поводи или направо без повод. ОБАЧЕ ТОЧНО ДНЕС И СЕГА ЦЕЛИЯ "НОРМАЛЕН СВЯТ" СЕ Е СТЕКЪЛ ОТНОВО НА РИТУАЛ. ОПЛАКВА ПО ПОРЪЧКА ТРУПОВЕТЕ НА "СВОБОДАТА". КЪДЕ ВИ Е МОРАЛА ЗА МИЛИОНИТЕ, ЧЕ ОПЛАКВАТЕ НЕКОЛЦИНАТА? В ЦЯЛ СВЯТ ВАЛЯТ НАЙ-ДОЛНОПРОБНИ И ФАЛШИВИ ЕМОЦИИ ОТ ХОРА ДЕТО ВСЕКИ ДЕН НАРЕЖДАТ СМЪРТТА НА ХИЛЯДИ, НО СЕГА ОПЛАКВАТ , ТЪЖАТ, МЪЧАТ СЕ ДА ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ХОРА! МНОГО ЖАЛЪК СВЯТ С МНОГО ЖАЛКИ ЧОВЕЧЕТА НА НЕГО! НЯКАКВИ ЗАНЕСЛИ ЦВЕТЯ НА ОГРАДАТА НА ФРЕНСКОТО ПОСОЛСТВО, ОБАЧЕ КОЙ ОТ ТЯХ ГО НАПРАВИ НА СТЕНАТА НА ИРАКСКОТО,ИЛИ НА СРЪБСКОТО??? СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПРЕЛИВАТ ОТ "МЪКА" СЕГА, ВМЕСТО ДА ПРЕЛИВАТ ОТ РАЗМИСЪЛ ЗАЩО и КОЙ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
sisi333
преди 9 години
така ще бъде докато дъртата Европа продължава да приема и да се радва на мюсолманските *** *** който всеки ден прииждат на територията и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още