IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-безопасният град в света е Токио

Японската столица е следвана от Сингапур, Осака и Стокхолм, сочи индекс на списание The Economist

17:11 | 30.01.15 г. 1
Най-безопасният град в света е Токио

Ако наблъскате 38 млн. души в един и същи град, той ще се превърне в абсолютна джунгла на беззаконие, нали? Не е точно така.

Японският мегаполис Токио е най-безопасната градска среда в света, съобщи CNN.

Индексът на най-безопасните градове за 2015 г. е съставен от списание The Economist. Първото място в него е заето от японската столица заради най-добро представяне по редица показатели. Те включват лична безопасност, здравна и дигитална сигурност.

И всичко това въпреки факта, че Токио е градът с най-голямо население в света по данни на ООН. В града и неговите околности живеят 38 млн. души, като се броят общините Йокохама, Кавазаки и Сайтама.

След Токио в топ 4 по-скоро липсват изненади. Югоизточната столица на спокойствието Сингапур е малко зад Токио. На следващите места са съответно отново японският конгломерат Осака и шведската столица Стокхолм.

Либералното отношение към наркотиците и проституцията на спокойния Амстердам не пречат на холандската столица да заеме петото място.

На шесто място е най-големият град в Австралия – Сидни. Швейцарският рай за туристите и местните жители Цюрих е на седмо място, а канадската приказка Торонто се класира на осмо. Друго австралийско попълнение е Мелбърн, който миналата година бе обявен за най-приятелски настроения град в света. Той е на девето място.

Конгломератът Ню Йорк е единственият американски град в топ 10.

Не всички големи градове обаче се справят добре с безопасността. Голяма част от включените в класацията бележат спад към долната ù част.

На последното 50-то място в класацията е индонезийската столица Джакарта. В нея понастоящем живеят повече от 10 млн. души, а градът е един от най-бързо развиващите се в света по отношение на строителство на нови сгради.

Пред него сред последните пет са Мексико Сити, саудитската столица Рияд, южноафриканският град Йоханесбург, Хошимин във Виетнам и иранската столица Техеран.

Когато обаче говорим за това кой е най-добрият град за живеене в света, картинката е малко по-различна. Хората изглежда не поставят толкова голям акцент върху сигурността. The Economist поставя на първо място Торонто и с малка разлика зад него е Монреал.

Токио е на 16-то място, което означава че дори и да можеш да се довериш на своите 38 милиона съграждани, кленовият сироп винаги ще побеждава сушито при доставяне на пълно щастие.

Разгледайте и галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Въпреки колосалното си насаление, Токио е уникално уреден, сигурен и чист град! И ако щете вярвайте, но такива неща като смог и задръствания няма! По скоро има леки задръствания,но от хора по гарите и спирките на метрото в часовете пик. За да добиете представа за мащаба на този град..от центъра, до летище Нарита в северозападния край на столицата, се пътува 2 часа и 20 мин с метро! Като на самото летище има 3 станции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още