IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите колекционери на изкуство в Холивуд

Пазарът на изкуство става все по-привлекателен за мнозина в развлекателната индустрия

13:44 | 03.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За тези холивудски суперзвезди колекционирането на произведения на изкуството е сериозен бизнес.

Дори и след като продаде две от най-ценните си творби, магнатът в развлекателната индустрия Дейвид Гефън разполага с арт колекция, оценявана на повече от 2,3 млрд. долара. Това е около една трета от цялото му нетно богатство, възлизащо на 7 млрд. долара, сочи нов доклад на Weatlh-X.

И това е след забележителната продажба на платното „Number 5” на Джаксън Полък и „Woman III” на Вилем де Кунинг за общо 277 млн. долара през 2006 г.

Но Гефен не е единственият, който се интересува от пазара на изкуство. Според доклада комбинираната стойност на произведенията, притежавани от десетте най-големи колекционери в Холивуд, възлиза на 3,9 млрд. долара, или 16 на сто от общото им богатство.

Няма съмнение, че покачващата се стойност на изкуството помага за увеличаването на тези цифри. Същевременно продължава да се говори за балон на пазара на изкуство на фона на скока в продажбите на произведения по целия свят, които през миналата година достигнаха 53,7 млрд. долара, сочи годишният доклад за пазара на TEFAF.

Но да притежаващ изкуство не е свързано само с инвестицията. Със сигурност става дума и за естетическа наслада, както и за престижа, който притежанието им носи.

Създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас притежава произведения на различни творци – от Норман Рокуел до Алберто Варгас.

Той ще сподели части от колекцията си с обществеността, когато най-сетне неговият музей в Чикаго отвори врати. Музеят е на стойност 300 млн. долара и се очаква да бъде пуснат през 2018 г.

Wealth-X оценява колекцията на Лукас на 600 млн. долара, което го поставя на второ място след Гефен в списъка.

Кой още влезе в челната десетка можете да видите в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още