IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки хиляди протестират срещу правителството в центъра на Скопие*

Протестиращи планират да останат на улиците, докато Груевски не подаде оставка, коментират организаторите

16:47 | 17.05.15 г. 10
<p>
	Десетки хиляди протестират в центъра на Скопие. Снимка <em>Reuters</em></p>

Десетки хиляди протестират в центъра на Скопие. Снимка Reuters

Над 20 хил. души, по данни на организаторите, се събраха пред сградата на правителството на гражданиски протест срещу управлението на страната, съобщава БТА, като се позовава на информация на Макфакс. Много от хората пристигнаха с автобуси от провинцията.

Полицаите са разположени пред сградата на правителството, а пред тях е оформена буферна зона - момчета, облечени в червени фланелки с надписи "Охрана", съобщава македонската агенция.

Пред сградата на правителството е издигната трибуна и се излъчват аудиозаписи от т.нар. "бомби", които през последните месеци оповестяваше лидерът на опозиционния Социалдемократическисъюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев от подслушани телефонни разговори на правителствени служители.

Митингът на обединената опозиция в Македония минава спокойно и без никакви инциденти към този момент, предаде БНР. Хиляди хора от различни градове настраната дойдоха на централния булевард "Илинденци" в Скопие пред сградата на македонското правителство, за да протестират срещу премиера Никола Груевски, който вече девета година управлява югозападната ни съседка.

Много македонски, албански знамена, както и на бивша Югославия, се веят на площада пред Министерския съвет на бившата югославска република. Между тях беше и знамето на Организацията на македонските българи, Българския културен клуб "Скопие".

Всъщност сред първите пристигнали на антиправителствения митинг бяха албанци от Гостивар, които искат оставката на премиера Никола Груевски и на лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, който е част от управляващата коалиция.

"Сбогом Никола", "Свободата на човека е неприкосновена" гласят някои от плакатите, които носят гражданите. Участниците в митинга ще поискат оставката на правителството и формиране на преходно правителство.

В митинга участва и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той е на-високопоставеният европейски политик, който присъства в македонската столица днес.

Опозиционни лидери заявиха, че някои от протестиращите планират да останат на улиците, докато Груевски не подаде оставка, обвинявайки го в потъпкване на демокрацията след серия уличаващи подслушани разкрития.

Девет години на власт, отказвайки да подаде оставка, премиерът Никола Груевски, свика свой митинг в Скопие в понеделник вечерта, повишавайки опасенията за нестабилност в бедната бивша югославска република 14 години след като тя едва избегна гражданска война по време на бунта на етническите албанци, отбелязва Ройтерс.

По-рано в интервю за премиерът Никола Гуревски отбеляза, че иска решение на политическата криза, основано на волята на народа. Същевременно обаче той е категоричен, че няма да подаде оставка и да приеме създаването на преходно правителство в страната.

В галерията можете да видите какво се случва в центъра на Скопие

* Информацията е актуализирана към 19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
Forester
преди 8 години
Поредното американско действие срещу руските енергийни планове за Централна и Източна Европа. И разбира се типично по американски е цинично и прагматично. Собственият им интерес налага да затворят Европа за руски газ на всяка цена. Ако не успеят в Македония (а успеха зависи от алчността на политиците, степента на инвестиции в НПО-та и медии и зрелостта на македонския народ), следваща по ред е Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
KostadinovK
преди 8 години
Като слушам записите съм втрещен - всички политически партии са *** - и управляващите и опозицията, която протестира и се опитва да яхне недоволството. Македония и България са прогнили от корупция достигнала невиждана наглост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis11
преди 8 години
по съшия сценарии при нас не върви ... нали имаше студентски протести, някво подобие на цветна революция ааа ууу не знам си кво, обаче поне наще в парламента с *** и не се впечатляват много от тея неща:))), Керито завалията като видя, че не стаа и се дигна на крака и дойде лично да ни даде заповеди, за да не се налага да идва 2ри път. Добре, че поне наще политици са нешо страшно и не им дреме от тея революции .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
hagan
преди 8 години
така наречената социалистическа партия е сръбската партия в Македония а албанските партии играят за велика Албания те нямат идеология
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
hagan
преди 8 години
албанската и сръбската *** иска да разцепи Македонияи следващата държава по същия сценарии ще България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis11
преди 8 години
Забележете особено на снимка Nr. 6 от галерията "свитият юмрук вдигнат на горе"Ето тука малко материал за Цветни революции и геополитика.http://colorrevolutionsandgeopolitics.blogspot.co.at/2011/05/mother-jones-fantasy-island-democracy.htmlИнициатора в Сърбия - Сърджа Попович, който свали режима на Милошевич и малко по-надолу го има на снимка с "бащата на цветните революции" Gene Sharp в Бостън. Тези движения са свалили режими в Египед, Тунис, Сърбия, Украйна - (2 пъти, 2 път много брутален) Грузия и т.н. Даже в Сърбия има и Учебен център за обучение на студенти как се ръководи преврата, като празничен "безвреден", хвърляне на цветя върху полицаите и т.н.Такова нещо се подготвя и в Русия (имало е неуспешни опити) и чудя се тея в КГБ как не са пратили някой да го очисти тоя Попович, те също не прощават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 9
michaelis11
преди 8 години
Еми така е :) На Ореха онея са му казали взимай повече и без никви потоци, оня не рачил и се почва "Червееении Бооокллуууцции" разни "студенти се бяха дигнали", протести, глупости и чао. То при нас някой в тоя парламент аз не знам да не е от бившите ***, начело с пожарникара дет беше на Тато охраната. Но народа си мисли, че са "други" и ако "го държиме" на Сашш ше ни върже, то да го "държиме и на ***" пак ше е същото, но наще бастуни не умеят да цицат от две майки и да се пазарят те само слушат ....... когато доиш и от двете кози малко баланс има и има пазарлък да не избягаш в "противниковия лагер" и повечко свобода но дори и тука в инвесторо не ми схващат мисълта никога .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
0pk
преди 8 години
И наще тука протестираха протестираха, че ореха взел 1млрд, после правилните дойдоха на власт и взеха 16млрда и никой даже не спомена да протестира. Еах ги у демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis11
преди 8 години
тъй ше е тя, кой не слуша - цветни революции и хаос докато не се появи някой който ше слуша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
0pk
преди 8 години
Поредната цветна революция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още