IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчение у спонсорите на FIFA

Coca-Cola, Visa и Adidas приветстват оставката на Сеп Блатер

12:08 | 03.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският производител на спортни стоки Adidas е един от водещите спонсори на асоциацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският производител на спортни стоки Adidas е един от водещите спонсори на асоциацията. Снимка: Ройтерс

Облекчение обхвана топ спонсорите на водещата футболна асоциация FIFA след изненадващата оставка на нейния председател Сеп Блатер. Coca-Cola, Visa und Adidas приветстваха решението.

„Обявяването на оставката е положителна стъпка за благото на спорта, на футбола и неговите фенове“, заяви производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola. Решението ще помогне на футболния съюз да извърши спешното адаптиране на своите структури. "Ние очакваме, че FIFA ще направи всичко възможно, за да се изяснят инцидентите и да си възвърне доверието на хората". 

С годишни плащания от около 30 млн. долара Coca-Cola е основен източник на приходи на Световната асоциация, заедно с Visa, Газпром, Adidas и Hyundai. 

Блатер обяви във вторник изненадващо оставката си - само четири дни след преизбирането си. 79-годишният швейцарец ръководи FIFA от 1998 г. насам, но заради редица корупционни скандали в рамките на организацията попадна под натиск.

Компанията за кредитни карти Visa съобщи, че оставката на Блатер е „първата стъпка в правилната посока. Но все още има много работа пред нас". Според нея най-важните неща са създаване на прозрачност, почтеност и честна игра. Visa вече обяви преди дни, че "ще преразгледа своя ангажимент" и същевременно изрази "дълбоко разочарование и голяма загриженост".

Германският производител на спортно облекло Adidas също показа задоволство. "Това е стъпка в правилната посока", заяви говорител на концерна. Южнокорейският производител на автомобили Hyundai, който поне до 2022 г. е официален автомобилен партньор на FIFA, нарече решението на Блатер "положителна първа стъпка в изграждането на мениджърска структура за управление, която да осигурява най-високите етични стандарти".

Гигантът в сферата на бързото хранене McDonald's каза в изявление за AP, че „обвиненията в корупция и съмнителни етични поведения в рамките на FIFA хвърлиха сянка върху футбола. Надяваме се, че промените в FIFA ще насърчат реформите и ще помогнат да се възвърне доверието на феновете по целия свят“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още