IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата по Ларгото в столицата приключва в края на есента

Вежди Рашидов провери работата по разкопките

14:03 | 18.08.15 г.
Работата по Ларгото в столицата приключва в края на есента

Работата по античния археологически комплекс на открито в столицата, по-известен като Ларгото, се очаква да приключи в края на есента, съобщи БНТ.

Музеят, който обхваща територията между Президентството, ЦУМ и Централна баня, се простира на площ от над 4 хиляди квадратни метра. 

В момента работата по разкопките не спира. Днес на инспекция беше министърът на културата Вежди Рашидов, който увери, че обектът трябва да бъде предаден на 15 ноемрви т. г. 

В момента се разкопава римски жилищен квартал. Илиян Панов, ръководител на обекта, обясни, че ще бъдат прокарани пътеки, по които посетителите ще разглеждат разкопките, включително и в подлеза на метрото.

Вежди Рашидов уточни, че работата трябва да приключи в срок, за да бъдат усвоени европейските средства, съобщи „Фокус“. Откриването ще бъде догодина, след като приключи одитът на проекта.

Остава само да се консервират горните слоеве, за да не се рушат. Отводняванията са подготвени, има заложена канализация, за да може водите вече да не се събират, отбеляза министърът на културата.

Планирано е накрая три стъклени купола да покрият останките от Древна Сердика.

Инвестицията в обекта е 15,5 млн. лв., осигурени по ОП "Регионално развитие". Програмата приключва тази година и е важно срокът да бъде спазен. В противен случай средствата ще останат за сметка възложителя.

Миналата година се наложи да бъде направена аварийна консервация на комплекса, който потъна във вода и бурени след проливни дъждове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още