IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на доверие - основна пречка пред малкия бизнес да се финансира през пазарите

И хората, и технологиите играят роля при предотвратяването и откриването на измами и злоупотреби, според участниците в Клуб Investor.bg

22:24 | 20.10.15 г.
<p style="text-align: justify;">
	По време на първия панел на тема &quot;Как финансовите мениджъри допринасят за увеличаване на стойността на компанията?&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

По време на първия панел на тема "Как финансовите мениджъри допринасят за увеличаване на стойността на компанията?". Снимка: Investor.bg

Липсата на доверие е основната пречка пред малките компании да се финансират през борсата. Същевременно малкият и среден бизнес и стартиращият бизнес трудно биха получили и банково финансиране заради липсата на обезпечение.

Това коментира Генади Гешев, ръководител “Международни финансови пазари” в ЕЛАНА Трейдинг, в рамките на Клуб Investor.bg на тема “Корпоративният растеж през погледа на финансовия директор”, който се проведе днес.

По време на дискусията финансови мениджъри на няколко водещи компании дискутираха механизмите за финансиране, добрите практики при превенцията на измамите и злоупотребите и инструментариума, който дават новите технологии за това.

Според Гешев инициативите на европейските власти за капиталовите пазари, с които целят облекчаване на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране от борсата, няма да доведат до резултат. Той смята, че Брюксел има по-важни проблеми, които трябва да бъдат решени, преди да се опита да направи капиталов пазар, който да е по-конкурентен на щатския.

В дискусия с публиката анализаторът в "Инвестиционно банкиране" в ЕЛАНА Трейдинг Иван Илиев посочи, че що се отнася до българските фирми, по-добрият вариант е техният живот като публични компании да започне на българския капиталов пазар. Едва след като демонстрират по-солиден растеж, те биха могли да дебютират и на чужди пазари, защото с показаните резултати могат да привлекат чужди инвеститори.

Той напомни, че имаме примера на няколко компании, които са се листнали и на българския, и на чужд пазар, но резултатите не са добри именно заради липсата на доверие.

Източниците на финансиране за един бизнес зависят от целите и обезпечението на компанията, коментира още Гешев. Проблемът е обаче, че българският бизнес в много случаи късно осъзнава рисковете и не прогнозира адекватно паричните потоци, така че да може да хеджира валутните рискове.

Светлана Болдина, мениджър „Финанси и контрол“ в Нестле България, изтъкна стабилността на валутата като един от факторите, който превръща България в привлекателна дестинация за чуждите инвеститори заради обвързаността на еврото.

Що се отнася до добрите практики за предотвратяване, откриване и контрол на измамите, участниците в дискусията се обединиха около мнението, че ключова роля играят хората, но и технологиите и системите, които компанията е внедрила, за да наблюдава и контролира процесите.

Според Веселка Данчева, търговски директор на Немечек България, управлението на фирмената информация е най-важният актив на компанията и финансовите мениджъри са също толкова отговорни за опазването на този актив и съблюдаването на наложените в организацията правила за тази цел.

Тя изтъкна, че всяка фирма има нужда от цялостна програма за осигуряване на сигурността, тъй като новите технологии както помагат за запазването на богатството и доброто му управление, така и са нови източници на “течове” на информация. За много фирми в България обаче е трудно да инвестират в изграждането на скъпи и сложни вътрешни системи и мрежи, поради което, според нея, те биха могли да се възползват от облачните технологии.

Светлана Болдина подчерта ролята на вътрешните одитори и на системите за подаване на сигнали в компаниите, както и на изграждането на цялостна култура на комуникация. Али Пирзада, старши мениджър в Ърнст и Янг България, допълни, че в някои случаи фирмите трябва да търсят и външна помощ, а не да разчитат само на вътрешните си одитни отдели, тъй като така ще получат страничен поглед върху ситуацията.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че мащабите на случаите на измами и злоупотреби нямат значение и трябва да се обръща еднакво внимание на всеки отделен случай. Стефан Йорданов, финансов директор на Луфтханза Техник София, заключи обаче, че това е продължителен процес, а не еднократно усилие заради “модата” една компания да се покаже като изрядна и прозрачна.

Снимки от събитието вижте в нашата галерия

Най-интересното от дискусията, посветена на приноса на финансовия мениджър за увеличаване стойността на компанията, вижте във видеото

Клуб Инвестор се провежда с подкрепата на ЕЛАНА Финансов Холдинг, Болница „Доверие”, Немечек България и eFaktura.bg.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Ърнст и Янг България , “Резиденшъл Младост“,  Ловико Сухиндол и Германо-българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още