IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ГЕРБ може да излезе с предложение за министър на правосъдието

Премиерът очаквал новата номинация на РБ, но ако те са две, те ще бъдат разгледани и ще се вземе решение кой да бъде подкрепен, коментира Румяна Бъчварова

19:38 | 09.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И ГЕРБ може да излезе с предложение за министър на правосъдието

И ГЕРБ, освен Реформаторския блок (РБ), може да предложи свое име за поста министър на правосъдието. Премиерът очаквал новата номинация на Реформаторите. Това обясни в кулоарите на Народното събрание (НС) Румяна Бъчварова след края на днешното пленарно заседание, цитирана от БТА.

Днес бяха гласувани промени в Конституцията, а Христо Иванов подаде оставка. Той я обяви от парламентарната трибуна, след като парламентът прие конституционна промяна, свързана с квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС). По-късно през деня премиерът Бойко Борисов я прие, задно с оставките на тримата заместници на Иванов.

„Ако парламентарната група на ГЕРБ прецени, че ще излъчи свой претендент, ще се обсъдят и двете имена и ще се реши кой да бъде подкрепен“, разясни вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря и за коалиционната политика.

Тя се срещна поотделно с ДСБ и ДБГ, защото, по думите й, така са я приели. Не е станало въпрос от коя от двете формации да е наследникът на Христо Иванов. До момента нямало индикации, че и други министри от РБ ще напуснат правителството.

Вицепремиерът била натоварена от Бойко Борисов да информира коалиционния си партньор за разговора му с подалия оставка министър. Тя им е обяснила, че срещата е преминала позитивно. Отчетени бяха направените досега неща, очерта се и основната причина за несъгласието - разпределението на квотите във ВСС, обясни тя.

Борисов и Иванов са се съгласили, че реформата трябва да продължи, а действията - отразени и доразвити в закона за съдебната власт. Не става въпрос за личен избор, а за кандидатура, която ще продължи тази посока на промени, добави Румяна Бъчварова.

Още един опозиционен глас в повече, заедно с ДПС, БСП , "Атака". Така тя коментира как би повлияло решението на Радан Кънев да свали в лично качество подкрепата си за кабинета "Борисов".

Вицепремиерът не смятала, че ще се стигне до преформулиране на коалицията заради новите обстоятелства.

Междувременно около стотина души блокираха за движение столичния бул. "Цар Освободител" на протест в подкрепа на правосъдния министър и срещу конституционните промени, гласувани на второ четене.

Протестиращите носят запалени свещи, предаде агенция "Фокус", цитирана от Dnes.bg. Полицейското присъствие е засилено. След като запалиха символично свещ за съдебната реформа, те се насочиха към Орлов мост. Протестиращи има и пред Съдебната палата.

Участниците обявиха, че протест ще има и утре, като той ще започне отново в 18:30 часа пред парламента, посочва Dnes.bg.

Следобяд, след като стана ясно, че двамата депутати от РБ Радан Кънев и Гроздан Караджов минаха в опозиция, след като техният министър Христо Иванов хвърли оставка, съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов изрази увереност, че РБ няма да напуснат управляващото мнозинство.

От пресцентъра на РБ коментираха, че думите на Караджов, че 15 души от парламентарната група имат готовност да влязат в опозиция, са спекулативни твърдения.

"Парламентарната група не се е събирала на общо заседание и няма заявени такива намерения от други народни представители от Реформаторския блок, освен Радан Кънев и Гроздан Караджов. Позициите, изказани от тях са лични, и не ангажират парламентарната група на Реформаторския блок", гласи прессъобщението.

Снимки от протеста вижте в нашата галерия

Още политически новини четете в Dnes.bg

Повече по темата можете да научите и от видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

* Статията е актуализирана в 20:51 часа с информация за и снимки от протеста, прессъобщението на РБ и видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още