IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Разкарахме Тръмп!" срещу "Искаме Тръмп!"

Заради хаос и безредици фаворитът за номинацията на Републиканската партия отложи голяма проява в Чикаго

12:52 | 12.03.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на огромен брой демонстранти и заплаха от сблъсъци фаворитът за получаване на номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, предава Ройтерс.

Решението е взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер. Служител от предизборния щаб на Тръмп е излязъл на подиума близо половин час, след като митингът в спортна зала в кампуса на Университета на Илинойс трябваше са започне, за да обяви, че проявата е отложена от съображения за сигурност.

В изявление, публикувано малко по-късно, екипът на Тръмп обявява, че събитието все пак ще се състои, но не уточни кога.

При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера.

"Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!".

Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ се превърна в изключително поляризираща фигура по време на кампанията. Активисти от Чикаго прекараха изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг. Една от протестните групи, обединяваща студенти от малцинства, координира действията си с имейли и съобщения в социалните мрежи в интернет. Организаторите не скриха радостта си, но и изразиха учудване от успеха на своята акция.

Полицията даде да се разбере, че не е препоръчвала митингът да бъде отменен, и увери, че е разполагала с достатъчен капацитет, за да предотврати прояви на насилие. Самият Тръмп коментира пред американската телевизия МSNBC, че неговите привърженици са планирали мирен митинг, който обаче е бил провален от демонстранти. Очаквам подкрепата за моята кандидатура само да се увеличи, показа увереност той. 

„Човек вече не може дори да проведе митинг в голям град в тази страна. До този момент нямахме проблеми", каза Тръмп. Той отклони въпросите на водещия дали може да се очакват нови подобни случаи на фона на все по-агресивния характер на предизборните прояви в последно време. 

По-рано в петък на митинг в Сейнт Луис, щата Мисури, Тръмп говори по-малко от 10 минути, преди демонстранти да започнат да го прекъсват. Те репликираха през следващия един час кандидат-президента, който накара охраната да изгони опонентите. През последните дни се стигна до пререкания, и дори до физически спречквания, на няколко предизборни прояви. 

„Мога ли да бъда честен с вас, това придава вкус (на кампанията), така е по-вълнуващо. Това не е ли по-добре, отколкото да слушаме дълги отегчителни речи?", пита в типичен стил пред МSNBC Тръмп.

И в сряда се стигна до сблъсъци по време на негова проява, след като на събитие в Северна Каролина негов привърженик преби афроамерикански демонстрант. Според полицията 78-годишният фен на Тръмп е ударил силно в лицето противника си и е заявил, че „следващия път трябва да го убием“. Нападателят е задържан и предстои повдигане на обвинения.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
След н$егър, милиардер, има логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
След ***, милиардер, има логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
той е - той е човека .... малко да ги вкара в релси и да ни отърве от ц.иганските орди да свършват тея "права на човека" че ми отидоха данъците да хрантутя само мнагалоиди ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Колко процента от американците знаят за какво става въпрос като цяло(финанси ,енергетика и екология) при факта ,че Всеки четвърти американец(25%) не знае, че Земята се върти около Слънцето - http://geograf.bg/bg/articles/15-Свят/55-Всеки%20четвърти%20американец%20не%20знае,%20че%20Земята%20се%20върти%20около%20Слънцето#sthash.Fk4Swj6Q.dpufТОЕСТ КОЛКО ХОРА НА ЗЕМЯТА ЗНАЯТ ЗА КАКО СТАВА ВЪПРОС ???и затова пиша за да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира политиците за да вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Основнто което трябва да се разбере е че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още