IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Shanghai Disneyland да удържи на икономическото забавяне в Китай

След по-малко от 100 дни в Шанхай отваря най-новият тематичен парк на Disney

09:46 | 20.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.shanghaidisneyresort.com.cn</em></p>

Снимка: www.shanghaidisneyresort.com.cn

Тематичният парк Shanghai Disneyland, който отваря врати на 16 юни, ще отправи „силно послание“, заяви главният изпълнителен директор на Walt Disney Company Боб Айгър по време на конференцията 2016 Media, Internet & Telecom Conference, организирана от Deutsche Bank.

Той е прав, пише Гордън Чан за Forbes. Въпреки че Disney държи само 43% дял от парка – държавната Shanghai Shendi Group притежава останалата част, инвестицията би трябвало значително да промени начина, по който инвестиционната общност гледа на компанията на Айгър, макар и може би не по начина, по който му се иска.

Паркът, който струва 5,5 млрд. долара и покрива 3,9 кв. км., ще бъде истинско чудо, както показват снимките, представени от компанията на 8 март по случай 100-те дни преди откриването. Шест „тематични земи“ ще заобикалят 60-метровия замък Enchanted Storybook Castle, най-високия досега. В парка ще има зони, посветени на карибските пирати, на Цар Лъв, Мулан, Междузвездни войни, Играта на играчките и какво ли още не. Нещо, което ще липсва, за разлика от всички останали паркове на Disney в света, е Wall Street.

Според Айгър има над 300 млн. души в страната, които могат да си позволят билет за парка и които живеят в рамките на три часа и половина път от вратите му. А както казва шефът на Disney – това е група с размера на САЩ.

Има множество китайци, които са в таргет групата на Disney. Около 60% от посетителите на Tokyo Disneyland са на възраст 4-17 години, а в Китай 200 млн. души са в този възрастов диапазон.

Китайци от всички възрасти ще наводнят новия проект на Disney, който печели много и от локацията си. Според китайската национална администрация по туризма миналата година е имало 4 млрд. пътувания до места в континентален Китай. Това означава приходи за 4 трлн. юана и оставя малко място за съмнение за успеха на парка. Според оценки на China International Capital Corp. през първата си година паркът ще бъде посетен от 11,5 млн. души.

Прогнозата обаче дори звучи слаба. На първо място продуктите на Disney вече са популярни в Китай. По-важното обаче е, че както местното правителство в Шанхай, така и централното признават, че успехът на парка е важен за тях, така че се очаква да действат в съответствие с тези си твърдения.

И все пак има един проблем. Според Наоми Н от South China Morning Post анализаторите вярват, че „Shanghai Disneyland ще поведе туристическата индустрия на Китай въпреки сегашните икономически проблеми на страната“.

Тези проблеми водят до най-големия минус на Shanghai Disneyland: паркът се намира в Китай. А икономиката в страната очевидно е в беда, коментира Чан.

Притеснява ли се тогава Айгър? „Строим неща, които трябва да съществуват в продължение на много години“, каза той за CNBC миналия юли. „Disneyland бе построен преди 60 години и оцеля през възходите и паденията на американската икономика в продължение на шест десетилетия“.

През тези шест десетилетия обаче САЩ никога не са се изправяли пред толкова сериозна ситуация като технократите в Китай днес.

Тези технократи в момента управляват станалата известна като „двупистова икономика“ - старата индустриална икономика съществува заедно с тази, водена от услугите.

Тази нова икономика, задвижвана от потреблението, е жизненоважна за Shanghai Disneyland. И все пак анализаторите надценяват потенциала на китайските потребителски разходи. Дори ако потреблението формира 66,4% от китайския БВП през миналата година – което е съмнително по много причини, ръстът на свободното харчене в Китай е напът да приключи.

Според един от най-бичите анализатори на китайската икономика „потреблението не води до растеж“. Юкон Хуан от Carnegie Endowment for International Peace казва още, че всъщност „то е в резултат на растежа“.

Според Ан Стивънсън-Янг от J Capital Research растежът в Китай, както и потреблението му, са в резултат на сега осъждани инвестиции. „Китайското потребление изисква дори по-големи парични инжекции, а това означава, че ако и когато задвижваната от инвестиции икономика се срине, същото ще се случи с потреблението“.

И все пак Айгър остава оптимистично настроен. „Не се се безпокоим за китайската икономика и сме изключително оптимистично настроени за дългосрочните ни перспективи в нея“, заяви той в интервюто за CNBC през юли.

„Разрастването в Китай е голям приоритет за нас и основният ни подход в това отношение е паркът, затова очевидно той е изключително важен и много вълнуващ“, каза още Айгър.

Disney прави голям залог с Шанхай – и Китай, и то може в грешния момент. Забавянето в Китай може да продължи десетилетия и не е ясно дали Disney ще иска да изчака възстановянето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още