IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft залага на чат ботове

В бъдеще Cortana ще може да поръчва пици по Skype и да резервира ресторанти

09:36 | 31.03.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди няколко дни амбициите на Microsoft за чатботовете попаднаха в заглавията на пресата, когато Twitter бе принудена да изтрие чат бота „тинейджър“ на Microsoft, наречен Тай, след като той започна да генерира обидни публикации. За по-малко от 24 часа програмата се превърна от супер готина в супер нацист.

Като базиран на изкуствен интелект софтуер, Тай се учи да туитва от онлайн разговорите си с истински хора, а както всички знаем, на истинските хора не може да се има доверие, че ще използват приличен език.

При целия този шум обаче на мнозина убягна, че учещият се от само себе си софтуер не е просто рекламен трик за Microsoft, а част от корпоративната стратегия. 

Колко силно компанията се доверява на малките автоматични помощни програми показа и главният изпълнителен директор на концерна Сатя Надела в сряда по време на конференцията за разработчици Build 2016. „Разговорите като платформа" е мотото на офанзивата на чатботовете, които според Bloomberg са първият голям проект на Надела.

При това Microsoft разчита на две нива: видимият слой е софтуерът помощник Cortana, добре познатият и малко използван конкурент на Siri на Apple, на Alexa на продукта Echo на Amazon, и на Google Now и на все още не напълно публичната разработка на асистента на Messenger М. В бъдеще програмистите ще могат безпроблемно да интегрират Cortana в своите приложения и ще трябва да гарантират, че помощникът не само слуша инструкциите, но самият той прави предложения за това какво може да прави един потребител.

Cortana е интегрирана в Windows 10, но не е обвързана с тази операционна система. Тя вече ще може да бъде намерена и в Xbox One, но преди всичко и в Skype, който за пръв път от дълго време насам бе включен в конференция на Microsoft. Така в бъдеще с помощта на асистента ще можем по Skype да резервираме хотел или да си поръчаме пица, както това е вече възможно при конкурентни услуги като Telegram, WeChat и Messenger на Facebook.

Зад Cortana има втори, невидим слой – още чатботове, с чиято помощ асистентът комуникира на фонов режим, за да изпълнява поръченията. За да насърчи подобни програми, Microsoft публикува свой "Bot Framework". Той трябва да даде възможност на нормални бизнеси, онлайн магазини и стартъпи да разработват интелигентни помощни програми, които след това да бъдат вградени в различен софтуер, като Skype, Slack или Outlook.

Aвтоматизацията на различни процеси, като резервации за пътувания или поръчка на храна, които костват време и кликове, когато се правят в приложения или в браузъра, е големият тренд в технологичния бранш. В средата на април се очаква по време на своята конференция Facebook да представи нови разработки (спекулира се за т. нар. Bot-Store), а малко по-късно подобни иновации може да представят и Google и Apple.

Технологиите според Надела

Годишната конференция на американския технологичен концерн Microsoft бе открита, както се очакваше, от Сатя Надела. Голяма част от времето на конференцията в Сан Франциско главният изпълнителен директор говори за влиянието на технологиите над хората.

„Раждането на децата ми ми напомня и за различните платформи на Microsoft (...) Моите дъщери са .NET". С тези много лични думи Надела поздрави участниците в тазгодишната конференция за разработчици. И веднага след небрежното начало прозвучаха по-сериозни тонове. „Налице е широк диалог за ролята на технологиите в нашия живот. Решителният въпрос е дали технологиите омаломощават човека, или го правят по-силен. Аз съм оптимист. Ние като компания сме оптимисти по отношение на това, което технологиите могат да направят за нас“, каза Надела.

Според изпълнителния директор на Microsoft трябва да се вземе принципното решение за това как да се изграждат технологиите. Както се очакваше, Надела повтори онова, което Microsoft твърди, че е корпоративна цел от доста време насам. „Ние искаме да направим нещата така, че те да могат да правят други неща. Това е нашият подход за платформите", каза Надела. В момента IT светът според него е доминиран от приложения, свързани с мобилния свят и облака.

Под „мобилност“ Microsoft разбира не само мобилността на отделните устройства, но и прехвърлянето на потребителското преживяване в различни групи устройства. А облаците трябва да се разбират не само като нова фокусна точка, но като една напълно нова платформа, която изобщо прави такова използване на компютри възможно. „Това е прекрасният свят на първо-в-мобилните-устройства и първо-в-облака, който ние изграждаме", каза Надела.

Другите новости на конференцията

През лятото Windows 10, която междувременно вече е инсталирана на 270 млн. устройства, ще получи актуализация. Причината за нея е целта до две години да се отчетат 1 млрд. инсталации.

Според  Microsoft степента на разпространение на Windows 10 надминава тази на Windows 7 със 145%. Според Надела „това е най-бързо растящата версия на Windows за корпорации и частни потребители“, а вицепрезидентът за Windows Тери Майерсън добави, че операционната система е ползвана над 75 млрд. часа.

Още една новина - Xbox One и Windows се сближават. Уеднаквяването на операционните системи в концерна продължава, като това ще позволи на разработчиците да правят по-лесно игри и програми, които ще могат да се играят и на PC, и в Xbox. По тази причина само с натискане на един бутон Xbox One става конзола, която може да се ползва от разработчиците. Досега за тях имаше отделен, скъп продукт. 

И последно – започват доставките на очилата за виртуална реалност Hololens – на първо време на разработчици, които трябва да започнат да създават нужния софтуер. Очилата струват 3000 долара. Microsoft представи няколко тестови приложения, например за триизмерен анализ на човешкото тяло за медицински цели.

Кадри от конференцията вижте в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Аз пък с нетърпение чакам бот за президент да назначат в щатите. И без това няма значение, пък едва ли ще е по-лош от Трампа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
тоя бот е най-забавната история от тази година ... за сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още