IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият круизен кораб в света вече е във водата

Близо 70 000 души на брега са наблюдавали пускането на Harmony of the seas на вода

19:09 | 15.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият круизен кораб в света вече е във водата

Най-големият круизен кораб в света Harmony of the seas бе спуснат по вода днес, предаде AFP, цитирана от БТА.

Мастодонтът отплава при огромен интерес от корабостроителницата в западния френски град Сен Назер за Саутхамптън, Великобритания. Круизният кораб с впечатляващи размери - 362 метра дължина, 66 метра широчина и 72 метра височина, т. е. колкото 20-етажен жилищен блок - бе спуснат по вода с помощта на два влекача, посочва агенцията.

Събитието е било наблюдавано според местните власти от близо 70 000 души на брега, както и от хора на десетки плавателни съдове и от въздуха.

Круизният кораб е собственост на базираната в САЩ компания Royal Caribbean Cruises Ltd - RCCL.  

Harmony of the seas може да приеме до 6700 пътници, отбелязва ТАСС. Екипажът се състои от 2100 души. На борда на кораба има театър с 1400 места, 40 ресторанта, басейни с генератори на вълни, голям брой сауни и джакузита и дори баскетболна площадка и мини голф игрище. 

На разположение на пасажерите освен това са много магазини и кафенета. Специална  атракция е бионичният бар, в който коктейлите се приготвят от роботи.

Най-големият круизен кораб е бил построен само за три години. С водоизместимост от 227 500 тона, той има цели 10 палуби.

Предвидено е корабът, който плава под флага на Бахамските острови, да се отправи на първия си круиз на 22 май от Саутхамптън. След това той ще прави круизи в Средиземно море с отправна точка Барселона. В края на октомври корабът ще бъде прехвърлен в Карибско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още