IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет на нещата – новото Ел Дорадо

Технологиите дават добри възможности за развитие на бизнеса, но трябва да се използват разумно

22:01 | 09.06.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Т. нар. интернет на нещата – онлайн свързаност на устройствата едно с друго, може да представлява големи възможности за бизнеса, но същевременно те трябва да се използват внимателно и разумно.

Около това мнение се обединиха участниците във втория панел на Клуб Инвестор „Технологии за бизнеса“ - Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“ на Виваком, Георги Малчев, управляващ съдружник, xplora.bg, както и Димо Димов, съосновател на Солид Фил ООД. 

Като добър пример за Интернет на нещата Гечев даде системите за мониторинг на околната среда. В случая става дума за редица датчици в населени места, които следят различни параметри – запрашеност, радиационен фон, температура, влажност, системи за ранно оповестяване при бедствия и аварии, нива на реки, язовири и т. н.

Димов от своя страна акцентира върху 3D принтирането. По думите  му технологията не е нова, но приложенията ѝ тепърва се разкриват. Основното ѝ приложение остава под формата на прототипни, кратки серии. Според него  по-екзотични приложения, като принтиране на сгради /в Дубай/, са с медиен ефект, но не са адекватни все още от търговска гледна точка. 

Вижте повече в галерията!

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
До MisantropeКолега, в предни постове пишете, че се занимавате с IT. Очевидно сте стигнали върхът. Аз също се занимавам с ИТ и то с IoT. Много сте далеч от истината. Но за конкурент може само да ме радва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 7 години
смех!ако щът и да започват да сучат от интернет.Човешкото тело не е само мозък. Какво ще постигнат по твоя начин? Мутация, ограничаване на възможностите за пълноценно общуване с другите хора, преждевременна смърт от разни болести на сърцето и край на секса по естествен път. Още древните гърци са казали: всичко пре е вредно. Ама убуу, живей си и се развивай с нета на нещата. И не съм казал, че ме уморява - отегчава ме. Нищо не може да постигне в областта на науката.....за жалос. тоталното унижожение вече го изобретиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Що говорите дивотии бе? Така през 70тте баба ми ми обясняваше колко е страшно да гледам телевизия повече от 2 часа на ден. Човешкия мозък е невероятно мощен. Информационния поток, който протича днес през твоя мозък го претоварва, защото не е трениран и ТИ СИ МИСЛИШ че е вреден, защото те уморява. Децата обаче от малки свикват да плуват в това море и за това на 10 вече знаят много повече от предишното поколение когато е било на 30. На 5 год, децата БЕЗ ДА ГИ УЧИШ вече пускат електронните устройства, влизат в интернет, познават 4 цифрени числа ( че така броят точките и парите в игрите) и играят, при това без да могат да четат или да разбират английски. Това е мощен интуитивен начин за развитие на мозъка от ранна детска възраст и какво ще постигне това поколение (поне в областта на науката) ти е бедна фантазията.По твоята логика трябва да спрем телевизията и тока и да се върнем в пещерата, за да сме в хармония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
scott
преди 7 години
интернет бумът може да се случи само веднъж.....вече се е случили всяко надграждане е за сметка на дефицити другаде. в общуването с природата, в здравословното движение, в хармониата на телото.Моаже и да си прав. обаче, въпреки потапянето във виртуалната реалнос и разглезването на мозъка ше чустват ена ужасяваща празнота и липса на хармониа. затва си мисла, че ше отскачат в другата крайнос на махалото. ОГРАНИЧАВАНЕ НА НЕТА, РАЗХОДКИ, ПРЕКО ОБЩУВАНЕ. това животно, нетдействието зе да ни се натрапва прекалено и обсебващо. за *** е идеално, за хората - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Не мисля Скоте. Младежта расте с тези технологии и мозъчетата разширяват капацитета от малки. Пазара на тези неща в момента експлодира, В следващите 20 год, почти няма да има човек на земята, който да не е "закърмен" с тези неща, а това е огромна потребителска маса. За младите това е като за нас телевизията - просто винаги го е имало и си го търсят и приемат за нормално да се играят игри и т.н. както ние приемаме за нормално да се гледа телевизия. Това поколение започва да работи, става платежоспособно и вече няма да се моли на тате за 150 лева за игра и... $$$$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
scott
преди 7 години
забавленията?човешкия мозък вече няма и секунда почивка от претоварване с натрапчиви образи и "информация". Колкото повече му натрапваш "виртуална реалност" толкова по-бързо ще мутира и изключи. Секо устрйство тръгнало натам, пътува към финансов крах. Ше има силен спад на интернеда. и при нещата и при хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Голяма реклама с този интернет на нещата. Според мен е новия .com балон. Да им имам примера за интернет на нещата - датчици на язовири и за околната среда :O Това го има от 50 год. и без интернет на нещата. ИКТ технологиите достигнаха своя апогей и от тук нататък няма да видим такава експоненциална експлозия като през 90тте, колкото и на предприемачите да им се иска. Следващия бум според мен е в сферата на забавленията - игри, виртуална реалност, дизайн, както и в области, различни от ИКТ. Кои? Ех, ако знаех.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още