IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди искат да се разходят по Плаващите кейове на Кристо

Изграждането на арт инсталацията струва 15 млн. евро

11:09 | 19.06.16 г. 1
Хиляди искат да се разходят по Плаващите кейове на Кристо

Най-новият проект на прочутия български творец Христо Явашев - Кристо предизвика огромен интерес в Италия. Инсталацията "Плаващите кейове" беше открита вчера за хилядите най-нетърпеливи посетители, които искаха да се разходят по водите на красивото планинско езеро Изео.

Във е "опъната" 3-километрова плаваща алея, състояща се от 220 000 полиетиленови куба, покрити със 100 000 квадратни метра жълто-оранжево платно. 

Посетителите обаче вчера не успяха "ходят по вода", поради рязко влошаване на времето в района, предаде ДПА. 

"Плаващите кейове" водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън.

Платформата е широка 16 метра и висока приблизително около 35 сантиметра над водата. Проектът на българския творец е финансиран изцяло от него. Говори се, че струвал 15 млн. евро, информира БТА. 

Не се казва кога "Плаващите кейове" ще бъдат отново отворени за посетители. Това очевидно ще бъде свързано с метеорологичните условия. Вчерашните първи посетители бяха силно впечатлени, отбелязва ДПА.

"Това е като да си яхнал слънчев лъч", каза Петра от Берлин.

Плаващата алея ще бъде отворена за посещения до 3 юли, в зависимост от капризите на времето. Очаква се тя да бъде посетена от между половин и един милион души.

Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат актьорите Леонардо ди Каприо и Брад Пит и премиерът на Италия Матео Ренци.

Днес времето в района е добро и над 4 хиляди души вече преминаха по плаващите кейове, съобщи междувременно БНТ. 

Вижте още снимки в галерията:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
fri
преди 7 години
Всички произведения са финансирани със собствени средства, но самите те не са обект на продажба; творците не се представляват от агенции и не са свързани с дарения, подкрепа, реклама. Приходи няма и от продажба на плакати, на автографи, на сувенири, на книги или филми. Доходите им са единствено от скиците и подготвителните чертежи за негови работи, които се ценят и се продават на високи цени.- източник: wikipedia "Христо Явашев - Кристо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още