IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери представиха собствени продукти в агроминистерството

Инициативата се финансира по проекта "За Балкана и хората"

16:32 | 05.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

За трета поредна година фермери представиха собствени продукти в Министерството на земеделието и храните.

Стопанствата им се намират в Западен и Централен Балкан. Фермерите показаха краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове и вино.

Представянето на храните се финансира по българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".

„Такива дегустации се правят и в европейските институции, например три дни в сградата на Еврокомисията служителите ядат биохрани. Нещо подобно се опитваме да направим и тук, идеята е тези храни да стигнат до потенциални клиенти“, заяви Стоилко Апостолов, управител фондация за биологично земеделие „Биоселена".

Кулинарни демонстрации са организирани и в посолството на Швейцария в София. 

Фермерите от Балкана предлагат продукцията си от мобилни хладилни витрини на съботния пазар в софийския квартал „Борово“, участват в различни изложения в страната.

„Контролът върху фермерските пазари е като този в обектите за търговия на дребно. Предварително са направени проверки, за да е сигурно, че са наистина земеделски производители и това, което предлагат, е качествено и безопасно“, коментира Любомир Кулински от Агенцията по храните.

Запитан за наредбата за имитиращите млечни продукти, в която агроминистерството внася изменения, той коментира, че целта е потребителите да правят разликата между истинските продукти и имитациите. Ще бъде забранено имитиращите продукти да се продават насипно по хладилните витрини в супермаркетите, заяви той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още