IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Франция купува 15 влака, от които няма нужда

Правителството поръчва новите високоскоростни влакове на стойност 450 млн. евро от производителя Alstom

17:30 | 04.10.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С покупката на 15 високоскоростни влака от марката TGV френското правителство възнамерява да попречи на производителя Alstom да закрие фабриката си в Белфор. Така трябва да се предотврати и загубата на 400 работни места във фабриката за локомотиви, основана през 1879 г.

„Благодарение на намесата на държавата и ангажираността на всички заинтересовани страни фабриката на Alstom в Белфор е спасена", обяви чрез Twitter премиерът на страната Манюел Валс.

 

Решението, взето седем месеца преди следващите президентски избори, е първото, с което френската държава сама поръчва влакове, за да спаси работни места, коментира DPA. По-рано президентът Франсоа Оланд обеща на профсъюзи, че „ще направя всичко, за да не бъде затворена фабриката“.

 

Контролираната от държавата железопътна компания SNCF досега винаги посочваше, че няма нужда от поръчаните от държавата влакове. Според идеите на правителството новите високоскоростни влакове ще се движат по линии, на които може да се поддържа нормална скорост „в очакване на бъдещо разширяване" на високоскоростните трасета. Те ще бъдат оперирани от SNCF.

Придобиването на 15 влака е най-важната част от пакет от мерки, с който трябва да бъде запазена дейността на завода в източнофренския град Белфорт поне до 2020 г. В държавния бюджет обаче тази инвестиция не е предвидена. Alstom възнамеряваше да закрие напълно производството в тази фабрика до 2018 г. 

От прессъобщение на държавния секретар по индустрията Кристоф Сируг става ясно, че SNCF възнамерява да постигне и бърза договорка с Alstom за цената на отдавна планираната доставка на шест влака TGV, които трябва да свързват Париж с Милано. В бранша сделката се оценява на около 200 млн. евро. Освен това SNCF възнамерява да поръча и 20 дизелови локомотива, с които да се движат и влакове TGV. До 2020 г. Alstom ще вложи поне 40 млн. евро в подобни проекти в Белфорт, от които 30 млн. евро – в нови локомотиви.  

Опозицията разкритикува решението. Председателят на Сената Жерар Ларше от републиканците заяви, че става дума за „предизборни грешки“. „Същинската задача на кабинета е да гарантира конкурентоспособността на предприятията“, каза той.

Консервативният бивш министър-председател Франсоа Фийон, който се стреми към президентска кандидатура, заяви от своя страна, че „ако SNCF не се нуждае от тези влакове, то и без това вече неуправляемото ѝ финансово положение ще се влоши още повече". 

Вижте повече в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
Комунизъм в действие ей така беше из цяла източна европа преди 89г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
ЕС в пълния си блясък... тамън бежанците ще има какво да опожаряват, като се стигне до безредици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
По-евтино щеше да излезе да спестят купуването на излишни влакове и с парите да платят на уволнените работници за да се преквалифицират и за социални помощи (докато се преквалифицират). А с купищата останали пари да направят нещо друго полезно. Или просто да ги върнат на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Това е поредното социалистическо изврaщeние, което няма нищо общо с пазарната икономика. Държавата трябва да плати 450 млн. евро за ненужни влакове, за да запази 400 работни места - което е повече от милион на човек! Не е като да се дадат няколко милиарда за ненужна атомна централа, но пак е пълно безумие. По-добре да бяха използвали 5% от тази сума за обезщетение на съкратените работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Поредното достижение на пазарната икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Това не е ли непозволена държавна помощ за частна компания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още