IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Маринов: SeeLink не може да излекува проблемите на пазарите в региона

Платформата има нужда от промяна в нормативната уредба, за да функционира пълноценно

20:30 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

“SeeLink е много интересен проект и несъмнено сближава региона, но не може да излекува проблемите в него“, коментира по време на Investor Finance Forum Мирослав Маринов от ПОК „Доверие“.

Той подчерта значението на проекта за Балканите и ревитализацията на капиталовите пазари в региона и допълни, че всички държави и борси от региона, може би с изключение на Гърция, страдат от сходни проблеми.

„Готови сме да учим, имаме готовност за IT решения, но някои неща, които сближават региона, не са от хубавите“, заяви той. Според него често на Балканите институционалните инвеститори като партньор са пренебрегнати. Освен това на място, където доброто корпоративно управление е пожелателно, по-скоро може да се създаде несигурност при инвестициите.

Според Маринов е необходима промяна в нормативната уредба на SeeLink, за да функционира платформата пълноценно. Той подчерта проблемите при валутните режими, хеджирането на валутния риск, честата смяна на регулациите в различни държави.

„SeeLink не може да заличи тези проблеми, но със сигурност може да бъде един от катализаторите за тяхното разрешаване“, изрази увереност той.

Според Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, SeeLink може да подпомогне за разбирането на тези проблеми. По думите му за разлика от Сърбия и Македония например, които не са членки на Европейския съюз (ЕС), България има законодателно предимство като страна от блока.

„С влизането на България в ЕС в законодателството бяха допълнени безкрайно много добри практики от чуждестранните законодателства“, смята Такев.

Положителна е и оценката на Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса, за първите шест месеца живот на SeeLink. „Удовлетворени сме за тези шест първи месеца и работим за привличането на нови инвеститори“, обобщи последната половин година той.

По думите му основните приоритети са връзката с други пазари. Според Щериев SeeLink е вид реклама за региона, а приоритетът в момента е именно това. 

Още две борси ще се включат към SeeLink - от 5 декември борсата в Белград, а през януари 2017 г. и тази в Любляна, Словения.

„Имаме много съмнения, но не само за SeeLink, но и за капиталовите пазари като цяло. Те са много фрагментирани в региона и вярваме, че той има нужда от този проект“, коментира Синиша Крнета, изпълнителен директор на Белградската фондова борса.

По думите му фондовата борса е в пряка връзка с реалната икономика. „Говорейки за ефектите, вярваме, че това е един от амбициозните проекти, който е ключов за инвеститорите в Сърбия. Той ще има ефект върху цялата икономика - върху безработицата, иновациите, износа“, посочи Крнета.

Той отбеляза още, че в случая на Сърбия, която не е член на ЕС, стабилният капиталов пазар ще има добър ефект върху цялата икономика на страната. „Освен това не е нужно да се борим сами“, заяви той. 

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още