IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как хаосът в Индия разтърси и семействата, и банките

На 8 ноември премиерът Моди обяви забрана на банкнотите от 500 и 1000 рупии, което предизвика криза в цялата страна

08:12 | 28.11.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Безкрайни опашки се извиват пред банките. Родители се тревожат, че не могат да се грижат за семействата си. Министър-председателят Нарендра Моди моли индийците да изтърпят мъките още малко.

Тези образи продължават да доминират в медиите в третата по големина икономика в Азия дори две седмици след шокиращото решение на правителството да премахне някои банкноти, разказва Bloomberg. Макар че поддръжниците на хода казват, че това ще помогне да се изкорени укриването на данъци и корупцията през следващите години, критиците поставят под въпрос планирането и изпълнението от страна на администрацията.

На 8 ноември Моди изненада неприятно народа си, обявявайки по националната телевизия, че банкнотите им от 500 и 1000 рупии ще изгубят стойността си след полунощ. Стъпката е от съществена важност, за да се намалят „черните пари“, каза той – местен термин за парите в брой, трупани, за да се избегнат данъците.

От гледна точка на дела от валутата в обращение ходът на Моди бе все едно да премахне всички доларови банкноти от системата с изключение на около половината от тези от 1 долар.

Решението разтърси втората по население страна в света, където кешът доминира в ежедневието. Объркването сутринта бе дори по-голямо, а когато банките отвориха на следващия ден, хората вече се редяха, за да разменят сега струващата нищо валута.

Вестниците съобщаваха за купища скъсани банкноти из страната, след като хората са ги унищожили и изоставили в опит да избегнат съдебно преследване.

Икономическата активност ще се забави за 30-35 дни, каза представител на правителството пред репортери в Ню Делхи във вторник. Администрацията на Моди очаква растежът през октомври-декември да се забави до 5,5%, съобщи вестник Business Line в сряда, без да упоменава откъде е получил информацията. За сравнение растежът преди година бе 7,2%.

Разбира се банкнотите няма да се превърнат в обикновена хартия за една нощ. Те все още ще носят себестойността си, каза правителството, но само ако бъдат депозирани в банкови сметки до 30 декември. Стриктние ограничения бяха наложени в замяна на банкноти в такива с друг копюр, а тези, които депозират старите си банкноти, трябва да подадат подписани декларации и да идат до банките с идентификационни документи.

Това не звучи толкова зле, може да кажат някои. 600 млн. индийци обаче вероятно нямат банкови сметки, показват данни на централната банка. Непропорционално голям брой от тях обаче живеят в над 600 хил. села, получавайки ежедневното си заплащане в кеш.

За да отговорят на търсенето, банките остават отворени за по-дълго. Започнаха да се появяват новини – някои от тях непотвърдени, че индийци припадат, докато чакат да обменят банкнотите си под прежурящото слънце, както и за смъртни случаи сред служителите на банките заради напрежението на работата.

Туристите се оказаха без пари в брой и местните започнаха да изнудват туристите, които дотогава се наслаждаваха на плажовете на Гоа или светините в Раджастан. Една от причините за проблемите е, че банковото покритие в Индия е слабо. Банкоматите са малко и са далече един от друг, макар че търсенето им нараства през последните години.

Моди помоли за разбиране разяреното общество. Дайте ми още 50 дни, поиска той от индийците на 12 ноември. „След това, ако откриете някаква вина в намеренията или действията ми, готов съм да понеса всяко наказание, дадено ми от страната“.

Мотивът за действията на Моди е ясен: той иска да знае какво се случва с всяка една от големите банкноти в обращение. От 15 трлн. рупии, които трябва да бъдат предадени в банките, около една трета няма да бъдат депозирани, каза адвокат на държавата пред Върховния съд.

С времето обаче стана все по-ясно, че логистиката също не е напълно взета под внимание. За да се заредят новите банкноти, трябваше да бъдат монтирани банкомати, а банките не успяха да направят това бързо, тъй като не бяха предварително уведомени за решението. Отпечатването на нужния брой нови банкноти само по себе си може да отнеме още 6 месеца, сочат някои оценки.

Доставчиците на алтернативни плащания казват, че виждат възможности в кризата. Компаниите за мобилни портфейли като Paytm и Freecharge.in отчитат скок на трансакциите. Голяма част от това повишение обаче идва от градовете. По-голямата част от Индия, показват данните, не знае за тези възможности.

Една от причините за липсата на технологични опции е ограниченото покритие на 3G мрежа и широколентов интернет. По-малко от 300 млн. души от общо 1,3 млрд. население на Индия ползват интернет. От всички индийци, които имат мобилен телефон, само 26% имат смартфони.

Сравнително ниското проникване на смартфони в Индия се дължи на разходите за тях, които са доста високи за страна с най-ниските жизнени стандарти в сравнение с другите големи развиващи се пазари.

Това оставя индийците там, където бяха – разчитайки на кеша за ежедневното си оцеляване, но без да имат достатъчно от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Индия страда от прилагане на сгрешена индийска парична система.Истината е, че ако не се допускаше тази фатална грешка за налична сгрешена индийска парична система Индия нямаше да има сегашни дългове.При запазване на сгрешена индийска парична система в Индия постоянно се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини.Някои разчитат Индийската централна банка (ИЦБ) да спаси Индия от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в нейна компетентност. Сега ИЦБ е със съдба на жертва и подсигурен провал.За спасение на Индия е необходима подобрена индийска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Ей това банкерите са най-прклетото племе. Еахти обира им спретнаха. А в другиден, като си внесат сичките парите в банки, ще вземе да фалира някоя банка, че да се касират и останалите пари и ше се оправи работата. Как после да имаш доверие в банковата система? Изнудвачи смтани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
А в този сайт все още величаят BRICS, все едно е нявко бежество - като гледам освен Китай навсякъде мозъчният тръст е на ниво дребни тарикати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Я пиши на Борисов още сега , не губи време !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 22
s3
преди 7 години
А у нас кога? Тази политика много би ни помогнала за преборването на корупцията у нас, отделно ще даде голям тласък на развиването на банковата ни система и безкасовите плащания, нещо което е приоритет на всяко правителство у нас. Може да се приложи и у нас, като се забранят плащанията с банкноти от 20лв., 50лв. и 100лв., реално то ще е нещо като слагане на лимит за касови плащания на ниско ниво. Дано да погледнем и да осмислим тази практика, може да ни е полезна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
888
преди 7 години
На 8 ноември правителството на Индия ограби населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
На 8 ноември премиерът Моди обяви забрана на банкнотите от 500 и 1000 рупии, което предизвика криза в цялата страна------А тоя Моди, може ли **** и сам да се прецака, като "черните пари" минат на разплащане през "блокчейна" и съвсем "почернеят" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още