IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Мулетата на пари" завладяват Индия

Изненадващото решение на индийското правителство да забрани банкнотите от 500 и 1000 рупии извади от обращение 86% от парите

15:34 | 25.11.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващото решение на индийското правителство да забрани банкнотите от 500 и 1000 рупии (съответно малко под 13,50 и 27 лева) в рамките на кампания срещу корупцията извади от обращение 86% от парите в една страна, където се плаща предимно в брой. Някои предприемчиви индийци обаче съзират възможност в тази криза с недостиг на кеш, пише в свой репортаж от там BBC.

"Искате ли да направите парите си законни?", казва млад мъж, доближавайки граждани на входа на банка в Нойда, предградие на индийската столица Делхи. "Много е лесно и ние можем да направим трансакцията още тук, сега проявявате ли интерес?", пита той.



Мукеш Кумар*, на 28 години, не се реди на дългата опашка пред вратите на банката. Той е едно от многото "мулета на пари" в Индия, които са намерили начин да печелят от недостига на пари в брой.

Изненадващото съобщение на премиера Нарендра Моди хвана голям брой хора неподготвени със сега незаконни запаси от банкноти, известни в Индия като "черни пари".

Мнозина се страхуват да депозират всичките си спестявания в банките. Причината: правителството заяви, че парите, чийто произход не може да бъде доказан, ще бъдат облагани с 200-процентова наказателна такса и ще де разследва откъде са.

Хора като Кумар обаче са насреща, за да им помогнат.

"Правителството заяви, че няма да бъдат задавани въпроси, ако балансът по сметката е по-малко от 250 000 рупии (около 6725 лева). Аз мога да депозирам вашите "черни пари" в моята сметка". Ще ви взема 10 % такса и ще ви върна остатъка след няколко седмици", ми казва той със сериозен тон.

Кумар, по професия строителен работник, не обръща внимание на хора, които го наричат "муле на пари". 


"Можете да ме наричате както си искате, стига само да мога да изкарам малко пари", казва той.

Дългите опашки се превърнаха в обичайна гледка пред банкоматите и банките в Индия, в момент, когато хората бързат да теглят пари.

Индийците получиха право да обменят малко забранени банкноти до 24 ноември срещу представяне на документ за самоличност. Тази дребна сума бе намалена на 17 ноември от 4500 на 2000 рупии (от 121 на близо 54 лева). Всичко нагоре трябва да бъде внесено по банкова сметка. 

Срещаме се с още работници в Нойда, където има стотици строителни обекти. И всички те се опитват да спечелят от тази ситуация.  

Сандип Саху ми казва, че е доволен да стои на опашки, за да обмени забранени банкноти срещу комисиона от 200-300
рупии (5,40 - 8 лева).

"Уморително е да висиш по опашки от шест до осем часа за друг човек, но все пак е по-добре, отколкото да се счупваш от работа по строежите", обяснява той.

Саху казва, че "богатите хора нямат търпението да висят по опашки" и по тази причина "те нямат против да ни дадат комисиона".

"Жена ми и синът ми вършат същата работа и заедно изкарваме добри пари", доволен е той.

Пред друга банка срещам Пинку Ядав, който казва, че е намерил "клиент, който да наеме неговата банкова сметка".

"Ще депозирам 200 000 рупии (около 5380 лева) в моята сметка за някой друг срещу комисиона от 20 %", обяснява той.

Сочейки към чантата си, Ядав доверява, че никога не е виждал толкова голяма сума пари през целия си живот.

"Подкрепям решението на премиера (Нарендра) Моди. Оставам доволен, когато виждам угрижените лица на богаташите".  

Думите на Саху биват посрещнати бързо с шумни овации от други хора на опашката.

Питаме го дали знае, че това, което прави, е незаконно.

"Да, зная, но не ми пука", казва той.

"Правителството няма да преследва бедни хора като мен. Просто изкарвам някоя у друга рупия, богатите са онези, които надават вой, защото техните пари станаха незаконни."

Часът е 12:30 местно време, а опашките не спират да нарастват. Някои хора ядат обяда си от кутии, които са взели със себе си сутринта.

Правин Сингх, който работи като мениджър по производството в шивашка фабрика, също чака, за да внесе 250 000 рупии в банковата си сметка.

"Да, това не са мои пари. Правя го за шефа си. Той винаги се е отнасял добре с мен и ми е помагал финансово много пъти", казва Сингх.

"Не гледам на това като на битка между богатите и бедните. Ако има възможност, всеки иска да избегне плащането на данъци. Правителството трябва да промени именно това и да поощри хората да си плащат данъците".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
doc
преди 7 години
m-a-n-g-a-l-i-t-e imah v predvid
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
doc
преди 7 години
"Подкрепям решението на премиера (Нарендра) Моди. Оставам доволен, когато виждам угрижените лица на богаташите". Думите на Саху биват посрещнати бързо с шумни овации от други хора на опашката....*** sa tolkova tapi,che daje ne razbirat,che kogato shouto svarshi sled niakolko sedmici,te shte sa nai-potarpevshite...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
mistt
преди 7 години
до 3 месеца ще се тества в САЩ(или ЕС) 50 и 100 $ или 500ЕВРОако света доживее дотогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още