IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon oткрива „магазин на бъдещето“

В него няма каси и опашки, специални сензори засичат взетите от клиентите стоки, а сумата се отчислява директно в акаунта им

09:05 | 06.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Онлайн търговецът на дребно Amazon представи концепцията си за „магазин на бъдещето“ Amazon Go - обекти за хранителни стоки без каси. Така компанията отвори нов фронт за конкуренция с веригите супермаркети в САЩ. 

Amazon тества технологията на Amazon Go обект с площ 1 800 кв. м. в Сиатъл, достъп до който имат само служители на концерна. Компанията планира да отвори магазина за клиенти в началото на следващата година. 

При пазаруването без каси Amazon залага на подобни технологии, които се ползват и при автономно движещите се автомобили, пише в сайта на компанията. Технологията се крепи на машинно учене, съответни алгоритми и сензори. Тя трябва да разпознава какви стоки на какви цени взимат клиентите от рафтовете, като те се отчитат във виртуални колички. Когато клиентът е готов с пазаруването, той излиза директно от магазина, а сумата автоматично се регистрира чрез акаунта му в Amazon. 

Компанията навлезе в бизнеса със стоки за ежедневието, като ги доставя до вратата на клиентите чрез услугата AmazonFresh.

Според браншовия анализатор Джан Даусън от Jackdaw  Research новият магазин е резултат от прозрението, че не всички стоки са удобни за пазаруване онлайн, пише WSJ. Ето защо подобни магазини биха могли да са идеалното допълнение към AmazonFresh. Стотици подобни обекти във всяка голяма страна биха били истинска заплаха за традиционните вериги, допълва експертът.

Според информация на Wall Street Journal при успех на този бизнес модел Amazon би могъл да открие над 2 хил. магазина, по-големи от сегашния Amazon Go в Сиатъл. Дори е възможно клиентите да преминават с колите си без да излизат от тях, а стоката им да бъде директно докарвана до превозното средство.

Засега Amazon не коментира темата, но идеята за отстраняване на касите и съответно опашките в магазините не е нова за бранша. Касите са скъпа инвестиция за собствениците на магазини и принуждават клиентите често да чакат дълго време. Досега обаче автоматизираните системи за изчисление на сметката не са напускали стадия на разработването.  

В понеделник книжата на компанията поскъпнаха с 2,57%, или 19,02 долара, до 759,36 долара за брой, а в следборосвата търговия ръстът достигна 0,24 на сто до 761,20 долара за акция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още