IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идея: Бул. "Дондуков" и "Цар Освободител" в София да станат еднопосочни

Проектите са обсъждани от транспортната комисия на Столичния общински съвет

13:15 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Профил на Симеон Славчев във Facebook</em></p>

Снимка: Профил на Симеон Славчев във Facebook

Движението по столичните булеварди „Дондуков“ и „Цар Освободител“ може да стане еднопосочно. Предлага се и изграждането на велоалея по „Дондуков“, в близост до трамвайните релси, които пък ще бъдат обособени в самостоятелно трасе.

Вариант за такава промяна на движението в центъра на София е била обсъждана вчера в комисията по транспорт на Столичния общински съвет, съобщи в профила си във Facebook общинският съветник Симеон Славчев.

"Идеята е бул. "Дондуков" да стане еднопосочен в посока Министерския съвет и Президентсвото, както и бул. "Цар Освободител" да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет", обясни той.

Според него идеята е добра, защото това ще облекчи значително трафика в центъра на София. Друг плюс е, че проектът предвижда по бул. "Дондуков" да се обособи самостоятелна двупосочна велоалея и трамвайно трасе.
"По този начин всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобили ще се придвижват безконфликтно", смята Славчев.

Предстои проектите да се обсъдят и от другите комисии на Столичния общински съвет, както да минат и обществено обсъждане.

Обновяването на бул. "Дондуков" е един от мащабните ремонти, които общината планира за тази година. В началото на годината кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че предстои изграждането на ново, по-безшумно трамвайно трасе и нови тротоари. Възможно е и паветата да бъдат сменени с друга настилка.

Тази година се очаква сериозен ремонт и на ул. "Граф Игнатиев", където предстои цялостна реконструкция на трамвайното трасе. Там се очаква да се направи пешеходна зона, която да се съвместява с движението на трамваите, както и да се подмени ВиК инфраструктурата. От общината се надяват ремонтът да бъде завършен до края на 2017 г.

Реконструкция на трамвайните линии ще има и по бул. "България". Ремонтите по бул. "Монтевидео" в "Овча купел"също продължават. Трасето на трамвайна линия №5 също ще бъде цялостно реконструирано и линията ще стане скоростна.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още