IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alitalia отмени 200 полета, стачката засяга и София

Италианският превозвач е отменил 40 процента от полетите в днешното си разписание

10:29 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският авиопревозвач Alitalia е отменил 40 на сто от полетите в днешното си разписание, включително два полета до и от София.

Отменен е полет AZ 520 от летище Rome Fiumicino, който трябваше да пристигне на Терминал 2 на летище "София" в 18:05 часа. Няма да се извърши и полет 521, заминаващ от София в 19:00 часа и пристигащ в Rome Fiumicino в 19:55 часа. 

Авиокомпанията публикува списък с анулирани близо 200 полета, включително до Брюксел, Лондон и Франкфурт, съобщава БТА, позовавайки се на Associated Press и DPA Agency.

Министерството на транспорта потвърди протестните действия, засягащи всички италиански летища, на уеб сайта си, където помества и списък с предстоящото спиране на работата в сектора.

Alitalia уточни в петък, че мерките се дължат на четиричасова стачка на авиодиспечерите и 24-часова стачка на синдикатите, работещи в транспортния сектор. Връзките, планирани за сутрешните и следобедни пикови часове, ще бъдат извършени по разписание, като ще се използват по-големи самолети за превоз на възможно най-много пътници по вътрешните и международни маршрути. 

Междувременно синдикатите призоваха към по-широка мобилизация в знак на протест срещу съкращения, обявени като част мащабен план за преструктуриране на компанията и засилване на конкуренцията с нискотарифните авиопревозвачи при маршрутите с близки дестинации.

Планът за съживяване на превозвача предвижда съкращаване на 2437 работни места от общо 12 000 служители, посочи пред France Press (AFP) синдикален източник, обявявайки стачка на 5 април.

"Решихме единодушно да обявим стачка на 5 април", е заявил генералният секретар на синдиката Uiltrasporti Клаудио Тарлаци. Той определи представения от ръководството план като "абсолютно ненадежден".

Планира се да бъдат освободени 2037 служители от наземния персонал, а след време и 400 членове на летателния персонал, които в момента са на специални договори, гарантиращи им работата до края на 2017 година.

Освен това компанията възнамерява да намали с 28% заплатите на пилотите на средни разстояния, с 22 процента на обслужващите средни и дълги полети и с 32 процента на стюардите и стюардесите.

От 2037 позиции, които ще бъдат закрити, 1338 са на безсрочни договори, 558 - на срочни, а 141 са в чужбина, посочва AFP.

Финансово затрудненият италиански превозвач прие в сряда нов стратегически план, който предвижда свиване на разходите с един милиард евро и вдигане на оборота с 30 процента до 2019 година чрез по-конкурентни оферти при късите и средните разстояния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още