IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се изкачва все по-нагоре в световната класация по щастие

Страната вече заема 105-та позиция, като най-слабо се представя по показателя, свързан с корупцията

10:56 | 20.03.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Норвегия. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Норвегия. Снимка: pixabay.com

България излиза все по-напред в класацията World Happiness Report, сочи последното издание на доклада. Страната вече е на 105-то място в света по щастие в класацията, която обхваща общо 155 държави. Позицията ни е доста по-напред в сравнение с миналата година – 129-то място, а в доклада през 2015 г бяхме дори на 134-та позиция.

Най-силни резултати България отчита по отношение на показателите, свързани със социалната подкрепа и брутния вътрешен продукт (БВП) на глава на населението. Позицията ни в класацията е ниска основно заради изключително високото ниво на корупцията и заради показателите, свързани с щедростта и взимането на житейски решения.

Щастието все по-често се възприема като подходящ показател за социален напредък и цел на обществените политики, пишат редакторите на доклада от Мрежата за решения за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network) към ООН.

Щастливите страни са онези, които имат здравословен баланс между просперитета, по начина, по който се измерва обикновено, и социалния капитал, което означава висока степен на доверие в обществото, ниска степен на неравенство, както и доверие в правителството“, казва Джефри Сакс, директор на SDSN и специален съветник към Генералния секретар на ООН, в интервю за Ройтерс.

Около 80% от неравенството по отношение на щастието по света се случват в рамките на самите страни, се вижда още от доклада. В по-богатите страни различията в страните не се обясняват толкова с неравенството в доходите, а с разликите в менталното здраве, физическото здраве и личните отношения. Най-големият източник на нещастие са психичните заболявания. Разликите в доходите влияят в по-бедните страни, но дори там психичните болести са източник на нещастие.

Начело на класацията тази година е Норвегия, която измества Дания от лидерската позиция, заемана от нея в три от предишните четири издания. Според авторите на доклада обаче техните усреднени стойности са толкова близки, че малки промени в показателите могат да променят класацията всяка година.

На последно място пък се нареждат Централноафриканската република, като преди нея са Бурунди (154-то място) и Танзания (153).

САЩ спадат една позиция надолу спрямо миналата година по щастие – до 14-та, изоставайки след страни като Нова Зеландия (8), Коста Рика (12) и Австрия (13). Германия запазва миналогодишната си позиция – 16-та, а Великобритания се изкачва няколко места напред – от 23-то на 19-то.

Според Сакс САЩ губят места в класацията заради неравенството, липсата на доверие и корупцията. Икономическите показатели, които администрацията на Тръмп се опитва да преследва, добавя той, ще направят нещата още по-лоши.

Страните на дъното на класацията обикновено са белязани от ниски стойности на всичките шест показателя“, се казва в доклада.

Сакс призовава страните да последват примера на Обединените арабски емирства и други страни, които са избрали министри на щастието.

Искам хората да измерват това, да го обсъждат, анализират и разбират, когато са се насочили в грешната посока“, казва той.

Класацията е базирана на шест показателя – БВП на глава на населението, продължителност на живота, свобода, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция в правителството или бизнеса.

Кои са останалите страни в топ 10 вижте в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 5
Dimat
преди 6 години
И с каква физическа единица измерват "щастието" - да не би колко цола е задното отверстие при напъхване на трубата в него?Щом и такава нелепа простотия вече е измислена,този кончито-вурстов свят наистина трябва да си отиде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
aristotel
преди 6 години
И ни Управляват ВНУЦИТЕ на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Аха!Изкачва се,изкачва,изка-а-а-чва и отива на Оня Свят - там всички са щастливи!Подготовката започва още на Земята,с контингента на лудниците - нещастен луд няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 15
prascho
преди 6 години
Спокойно, комунистите като вземат власта отново ще обърнем тренда. Не помня да съм бил щастлив при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
pinoccio
преди 6 години
В Танзания не знам дали са питали някого. Това е най-красивата страна в Африка и най-годната за живеене - вечна температура от 28 градуса. Летите от Амстердам и след 10 часа сте там без прекачване. У нас температурите са с откат от 60 градуса - от плюс 40 до минус 20. В Норвегия пък са най-доволни, сигурно е от липсата на слънце. Ние сме радостни, а онези там - не. Сигурно са питали някой отритнат от прайда лъв-самец, който като е видял насреща си жена с микрофон - отвлякъл я е в саваната и после й е разказал, че не е живот и късметът му е един на милион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
ing5rov
преди 6 години
"Страната вече е на 105-то място в света по щастие в класацията, която обхваща общо 155 държави. Позицията ни е доста по-напред в сравнение с миналата година 129-то място, а в доклада през 2015 г бяхме дори на 134-та позиция."Супер , има нема още пет години неспирен възход и сме на първо място !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още