IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Ще работя за преодоляване на разделенията в обществото

Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, заяви новият френски президент

15:03 | 14.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Центристът Еманюел Макрон, който днес се превърна в най-младия президент в историята на Франция след тържествена церемония по предаване на властта с неговия предшественик, социалиста Франсоа Оланд, обеща да работи за преодоляване на разделенията в обществото и да се стреми да изгради силна Франция, със самочувствие в света, предаде DPA.

На церемония в Елисейския дворец председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви 39-годишния Макрон за осми президент на Френската република. „Французите избраха надеждата и победата", заяви Макрон. „Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък“, обеща той. 

"Европа и светът повече от всякога се нуждаят от Франция, и то от една силна Франция, която говори на висок глас за свободата и солидарността", изтъкна новият френски президент, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той заяви, че при неговото управление пазарът на труда ще стане по-гъвкав, ще бъдат създадени по-добри условия за бизнеса, за да помагат на компаниите, като иновациите ще бъдат в центъра на работата му като държавен глава.

Макрон, който обявява, че не е нито от десницата, нито от левицата, встъпи в длъжност седмица, след като победи на втория тур на президентските избори лидерката на крайната десница Марин Льо Пен.

Церемонията по встъпване в длъжност на новия президент започна със среща на четири очи с досегашния държавен глава, социалиста Франсоа Оланд, който приключи петгодишния си мандат. Разговорът продължи повече от предвиденото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още