IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият лидер на Хонконг Кари Лам положи клетва пред президента на Китай

Хиляди хора излязоха на демонстрация по повод 20-та годишнина от предаването на мегаполиса на Китай

13:00 | 01.07.17 г. 1
<p>
	Кари Лам и Си Дзинпин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Кари Лам и Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Новият лидер на Хонконг Кари Лам положи клетва пред президента на Китай Си Дзинпин навръх 20-та годишнина от предаването на бившата британска колония на Пекин, съобщава Ройтерс.

Церемонията бе проведена при засилени мерки за сигурност, на открито, на същото място на пристанището, където под проливен дъжд преди 20 години последният колониален губернатор Крис Патън със сълзи на очи предаде Хонконг на Китай, предава БТА.

Въпреки засилената охрана обаче се стигна до дребни сблъсъци между продемократични активисти, някои от които носеха транспаранти с надписи "Демокрация. Самоопределение", и поддръжници на Пекин.

Десетки демонстриращи с искания за демокрация бяха отведени от полицията, а на мястото останаха няколко прокитайски групи, които ликуваха шумно и вееха победносно знамената си. Те скандираха "Да живее Китай" и "Подкрепяме действията на полицията". 

На 1 юли 1997 г. Великобритания върна Хонконг на Пекин по формулата "една страна, две системи", която предвижда гарантиране на широки свободи и независимост на съдебната система, каквито не са виждани в континентален Китай, отбелязва Ройтерс.

През март подкрепяната от Пекин Лам бе избрана за следващия главен администратор на Хонконг от 1 200-членна избирателна комисия, доста от чиито членове са прокитайски настроени или са лоялни на управляващите среди.

Си е на посещение в Хонконг в напрегнат момент за отношенията между автономната територия и централната власт. Продемократичните активисти в Хонконг организират протести, защото смятат, че Китай все повече погазва свободите на града в нарушение на формулата "една страна, две системи".

През 2014 г. отказът на Пекин да предостави всеобщи избирателни права на автономната територия предизвика тримесечни улични протести и увеличаващи се призиви за независимост. Според много наблюдатели това е най-неспокойният период от предаването на Хонконг.

Китайският президент признава, че формулата "една страна, две системи" е изправена пред "нови предизвикателства", но че към нея не трябва да се подхожда под давление на емоциите.

Днес над 100 хил. души да участват в ежегодното улично шествие, за да отбележат 20-та годишнина от предаването на Хонконг. Походът започна в 15,30 ч. местно време, малко след като китайският президент Си Дзинпин отпътува от Хонконг.

Организирането на демонстрацията в бъдеще обаче може да се окаже под въпрос, тъй като новото правителство на Хонконг се очаква да приеме спорен закон за националната сигурност, който да предотвратява случаи на държавната измяна, противодържавната и подривната дейност.

Плановете за приемането на такъв закон датират от 2003 г., когато 500 хил. души излязоха по улиците на града на 1 юли, за да протестират срещу централната власт в Пекин.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
тука с цветните революции не им се получи филма на американските фашшисти. Всеки опит за дестабилизация на Китай ще бъде удушен и подстрекателите утрепани .... Все едно в "Източна Румелия" да се дигнат на протест в деня на съединението, че са част от България. Абсолютна гаддна американска пропаганда .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още