IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Оман разчита на китайските пари, за да преобрази пустинята

Страната привлече огромен обем китайски инвестиции, за да изгради индустриални зони и да диверсифицира икономиката си

10:17 | 14.09.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В зоната в Дукм вече тече оживено строителство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В зоната в Дукм вече тече оживено строителство. Снимка: Ройтерс

В отдалечената пустиня по протежението на южния бряг на Оман строителни машини на китайски консорциум изравняват бледо оранжевия пясък – първата стъпка от многомилиардна инвестиция, пише Ройтерс.

През последната една година китайците са ключови за усилията на Оман да трансформира Дукм – рибарско селище на около 550 км от Мускат, в индустриален център, с което да диверсифицира зависимата от петрол и газ икономика.

Икономическите интереси на Оман и Китай съвпадат по начин, който гарантира ръст на китайските инвестиции в региона през последните няколко години.

Държавната хазна на Оман претърпя тежък удар заради спада на цените на петрола, заради което страната се опитва да привлече чуждестранни инвеститори. Целта е да се строят нови индустриални зони, в които да се създадат нови работни места за местните жители, които правителството вече не може да си позволи да назначава в публичния сектор.

Дукм е един от най-големите подобни проекти, отбелязва информационната агенция. За Китай този проект е изключителен успех, част от инициативата "Нов път на коприната". 

Дукм – селище, разположено на Арабско море, е потенциална оперативна база за китайските бизнеси в близост до експортните им пазари в Персийския залив, Индия и Източна Африка. Дукм е разположен и в близост до източници на суровини, от които китайските компании се нуждаят, сред които и богати петролни и газови залежи в Персийския залив. 

Китайски фирми планират инвестиции на стойност 10,7 млрд. долара в района. Ако те се реализират, което вероятно ще се случи предвид интереса на китайски фирми в района, това ще е равносилно на половината от сегашния обем чужди инвестиции в Оман.

До 2009 г. Китай реализираше под 1% от преките чуждестранни инвестиции в Близкия изток. Отчасти благодарение и на Новия път на коприната това бързо се променя и през 2015 г.

,делът на китайските инвестиции в региона се увеличава до 5%, отбелязва Ройтерс.

През 2016 г. Китай вече е топ инвеститор в арабските страни с ангажимент за вложения за малко под 30 млрд. долара. Вторият най-голям инвеститор е САЩ с "едва" 7 млрд. долара.

Индустриалната зона край Дукм включва пристанище и петролна рафинерия, която частично ще се строи с публични средства на Оман, както и предприятия от нефтохимическата индустрия. Първият съвместен обект с китайците там е склад за строителни материали, който се очаква да бъде завършен до 18 месеца. Стойността му е 138 млн. долара.

В плановете за строителство са още няколко фабрики, както и хотел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
с еднопосочен билет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Нашите депутати да ги натоварим на един Уизеър (за по евтино) и да отидат на едногодишно обучение в Оман. Хем ние малко ще си починем от тях, хем те ще съберат малко акъл как се привличат 11 млрд. долара инвестиции от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още