IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 ноември трябва да приключи основният ремонт на НДК

След средата на ноември ще се извършва монтаж на техниката, тестване на системите и обзавеждането

15:43 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основните строителни дейности от ремонта на Националния дворец на културата (НДК) трябва да приключат до 15 ноември. Това каза на брифинг изпълнителният директор на НДК Ангел Митев, цитиран от БТА.

НДК ще бъде основната сцена на българското председателство на Съвета на ЕС в периода от 1 януари до 30 юни 2018 г. На среща с медиите днес бяха представени ремонтираните пространства.

След средата на ноември ще се извършват монтажните дейности на техниката, тестването на системите, обзавеждането. В тези ремонтни дейности се работи по 70 процента от сградата, останалите 30 процента нямат необходимост от подмяна, обясни Митев.

Представени бяха конкретните дейности по всички помещения, които ще бъдат използвани по време на българското председателство.

В залите 3, 3.1 и 3.2, които ще са основни за повечето събития в рамките на председателството, се поставят настилки и подови кутии. Зала 3 е с нова ламперия и нов таван. Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Напълно обновени са и преводаческите кабини.

С нов таван в овална форма е Зала 10, в която ще са заседанията на официалните лица. Подменени са настилки и в залите 7, 8 и 9 и фоайетата пред тях.

Активно се работи и по основния вход за делегатите - А4. Ремонтира се и зоната пред вход А6, откъдето ще влизат премиери и президенти.

В Зала 6, която е предвидена за Международен пресцентър, също продължават строително-ремонтните дейности. Подменени са настилките и във всички фоайета, включени в обхвата на ремонта. Положени са около 14 000 кв. м гранитогрес. Подменя се и оборудването на санитарните помещения.

Запазени са всички мраморни настилки и автентичния интериор на НДК, както и произведенията на изкуството. В рамките на НДК има 80 произведения на изкуството - стенописи, скулптури, картини, различни пана, чиято обща стойност, според Митев, е около 150 млн. лв. Предстои те да бъдат реставрирани, това ще стане през декември и ще е финалната част от ремонтните дейности.

До края на годината всички ремонти по сградата трябва да приключат, защото първите събития в нея ще са още на 4 - 5 януари, коментираха от ръководството на НДК. Те посочиха, че сградата ще е готова за председателството.

Вижте в галерията докъде са стигнали ремонтните дейности към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още