IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха изцяло обновените детски клиники в "Пирогов"

Средствата за реновирането са по линия на държавата и дарения

14:47 | 23.10.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Напълно обновени са клиниката по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца в „Пирогов”. Те бяха открити днес от премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, американския посланик Ерик Рубин и президентът на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър, които символично отрязаха лентата и официално откриха реновираното отделение, съобщава БТА.

Средствата за обновяване са по линия на държавата и на инициативата "Малки герои" на фондация "Америка за България".

Преди година и половина Министерството на здравеопазването отпуска 2,9 млн. лв. за основен ремонт и ново медицинско оборудване на клиниките в педиатрията. За интериора и по-приветливата обстановка обаче парите не стигат. Затова болницата разчита на инициативата на Фондация „Америка за България” – „Малките герои”. Кампанията им събра 400 хил. лева, а с парите е направена приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че тук идват най-тревожните покрай децата си хора и е важна обстановката, апаратурата и компетентността на специалистите, за да бъдат хората по-спокойни. Министър-председателят изтъкна, че откакто е построена болницата, отделението не е ремонтирано и пожела на лекарите да нямат пациенти, а ако се наложи, да излизат от болницата здрави и щастливи.

Министърът на здравеопазването Николай Петров изтъкна ангажимента на правителството към обновяването и посочи, че с този жест се показва, че "Пирогов" е важен. 

Нанси Шилър посочи, че идеята е била да се създаде приветлива среда за болните деца. Над 8 хиляди души са направили смс дарения, обновени са 65 стаи на три етажа и е направено пълно преустройство на над 2000 кв. м болнична площ. Освен това има изградена и нова детска площадка.

Ремонтите дейности са продължили седем месеца и са правени без прекъсване работата на детските отделения, каза проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Той напомни, че проекта са отпуснати средства за ремонт и апаратура на детска противошокова зала, допълнително са били отпуснати и 2,9 млн. лева, с които е направен ремонт на три етажа от детските клиники. Изграждането на антистресовата обстановка е благодарение на Фондация "Америка за България" и спонсорите, които са се обединили в идеята за това, че децата заслужават по-добра среда, каза Балтов. 

Годишно в отделенията се лекуват над 3000 деца.

Как изглеждат обновените клиники може да видите в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
4i40
преди 6 години
400 000 лв за рисунки, цветни столчета и музика....Нямат спирачки гербаджийските фирми !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още