IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария даде зелен семафор на най-стръмната железница в света

Линията между град Швиц и алпийското село без автомобили Щос достига наклон от 110% в най-стръмния си участък

12:50 | 18.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-стръмната въжена железопътна линия в света заработи в Швейцария. Влакчето е с нестандартни кабинки, които представляват цилиндри, въртящи се така, че да осигурят изправеното положение на своите пътници, пише ВВС.

Подът в тях също се накланя, докато линията между град Швиц и алпийското село Щос, което забрани автомобилите, се изкачва на 743 метра. В някои участъци наклонът стига до 110%.

Всяка една от четирите кабинки има капацитет от 34 души и може да развие скорост до 10 м в секунда.

Новата въжена железопътна линия замества досега съществуващата, която е в експлоатация от 1933 г., посочва CNN. 

Откриването на линията бе предшествано от дълго чакане. Т. нар. Stoos Bahn се строи в продължение на 14 години – с две повече от първоначално предвиденото, а цената ѝ е 52 млн. швейцарски франка (53 млн. долара).

Трудностите около идването на бял свят на влакчето обаче си заслужават. Според говорителя на железницата Иван Щайнер проектът е направил всички „много горди“.

В планинска Швейцария, където употребата на въжени лифтове е често срещана, новата линия не само ще служи като транспортно средство между две населени места, но и ще представлява атракция за туристите в района. 

За пътниците, които се притесняват, че може да им стане лошо по време на пътуването, има добра новина – то продължава само четири минути.

Швейцария е дом и на най-дългия жп тунел в света. „Готард“ беше открит през 2016 г. и е с размер от 57 км. С това той отне световния рекорд от 53,9-километровия японски тунел „Сейкан“, който свързва основния остров Хоншу със северния остров Хокайдо. 

Вижте кадри от линията в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още