IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест и контрапротест за разширяването на ски зоната в Банско

Екозащитници отново протестират срещу ново съоръжение, поддръжниците на втори лифт пък отново се готвят да блокират пътища с искане да има строителство

10:19 | 28.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нови протести "за" и "против" разширяването на ски зоната в Банско ще има днес, съобщава БНТ.

Еколози ще се съберат пред Министерския съвет, за да покажат за пореден път недоволството си срещу плановете за строежа на нови съоръжения в ски зоната на Национален парк "Пирин". 

Междувременно жители на Банско, Разлог и околните населени места организират протест на международния път Е-79 край Симитли. Те настояват правителството да разгледа възможно най-скоро плана за разширение на ски зоната и изграждането на втори лифт да бъде разрешено. Според тях вторият лифт е важен за развитието на туризма в региона и ще привлече нови посетители, а зад протестите срещу идеята стои така наречената „зелена мафия“.

Общественото обсъждане за промяната на плана за управление на „Пирин“ приключи в петък преди Коледа. Министерството на околната среда и водите вече трябва да е обработило получените становища.

Между 7000 и 8000 са подписите на тези, които подкрепят изграждането на втори лифт, допълва bTV. 

Припомняме, че правителство се отказа от намерението си да разгледа спешно промяната на концесионния договор на ски зона „Банско“, въпреки че трима министри и няколко бивши министри, както и привърженици на новите инвестиции в зоната обявиха темата за приключена.

Тази тема ще влезе в дневния ред на кабинета в началото на 2018 г.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия ще реагира при нарушения на правилата при изработването на актуализирания план за управлението на парка "Пирин”, увериха от офиса на комисаря по околната среда Кармену Вела преди Коледа.

По своя инициатива Европейската комисия е предприела хоризонтално разследване срещу всички държави членки, които не са изпълнили задължението си по Директивата за местообитанията и ще продължи да предприема подходящи действия в случай на продължаващо неизпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricognito
преди 6 години
еколозите,ако вършеха някаква работа у нас, да ги оставим да се изкажат,но към момента и това не заслужават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
ratten
преди 6 години
"зелена мафия"?! сериозно ли?цеко ли го измисли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още