IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе в София: Япония подкрепя силно сплотена Европа

България ще положи цялата си воля за ускоряване на преговорния процес между ЕС и Япония, заяви Бойко Борисов при първото посещение на японски премиер у нас

19:05 | 14.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. Това каза на пресконференция премиерът на Япония Шиндзо Абе след срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус“.

„Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японски министър-председател. Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона", заяви Абе.

Той допълни, че по време на днешната среща са обсъдили и постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Източна Азия.

По думите му Япония се е фокусирала върху стабилността на Западните Балкани.

„Създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Борисов, да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни“, каза още японският премиер.

Той изрази надежда посещението му да доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в политиката, икономиката, културата и спорта.

От своя страна българският премиер заяви, че България ще положи цялата си воля и усърдие максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония. Той изрази надежди "в тези 2 дни да свършим доста работа".

„Днес с японския премиер имаме традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери днес са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомагане на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите. Благодаря за безвъзмездната помощ, която Япония е предоставяла", каза още Бойко Борисов.

Борисов заяви също, че България категорично осъжда поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети.

„Абсолютно съм солидарен с всичко, което изрази премиерът Абе. Категорично осъждаме поведението на  Северна Корея с изстрелването на балистични ракети", каза той.

"В заключение съм си позволил за уверя японския премиер Шиндзо Абе, че на входа на Европа между Азия и Европа има една държава – България“, заяви Борисов. По думите му българският и японският народ имат изключителни симпатии едни към други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Това е журналистическа, а не художествена фотография. Фоторепортерите целят да уловят грозното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
velicko.uzunov
преди 6 години
Повечето снимки са супер некадърно направени... криви, лошо композирани и т. н. жалка работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Хубавият кон и под скъсания чул си личи ... види ли се Вожда - види се ...то даже и от статия нема нужда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
cyclop
преди 6 години
На снимката гербът е отрязан, Борисов е отрязан и всичко пада. Единствено ако фотографът е припаднал в момента на снимане, би могло да бъде оправдано. Тогава остава въпроса какво прави редактора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още