IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо енергоемкостта при копаенето на биткойни не е проблем

Копаенето на криптовалути ще следва същата "икономика на мащаба" като мрежовите сървъри, пише в свой анализ Forbes

22:37 | 19.01.18 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Компютри за добив на криптовалута в Исландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Компютри за добив на криптовалута в Исландия. Снимка: Ройтерс

Само няколко години след началото на революцията на криптовалутите копаенето на биткойни вече "изяжда" 20 000 гигаватчаса електроенергия годишно, сочат някои оценки. Това е приблизително 1 % от световното производство и се равнява на годишното търсене на ток на Ирландия.

Основните виновници са устройствата за коепаене на биткойни като Antminer S9 - компютърен процесор, който не прави нищо друго освен безкрайно да "хруска" алгоритми, за да удължава блокчейните. Един Antminer поглъща 1,5 киловата ток, което е достатъчно за захранване на два хладилника и един плоскоекранен телевизор. Ако оставите Antminer да работи денонощно, седем дни в седмицата, за една година, то той ще създаде около 0,85 биткойна, за което ще са му необходими около 15 000 киловатчаса ток. В зависмост от цената на електроенергията, разходите за "изкопаването" на една единица виртуална валута ще бъдат от 600 долара (при цена 3 цента за киловатчас) до 1800 долара (при 9 цента за киловатчас). Макар напоследък биткойна да се срина, все още има възможност за печалба, ако успеете да купите нужните ви машини достатъчно евтино. В Walmart цената на Antminer s9 е 8200 долара.

Какво обаче ще стане, ако биткойнът просто продължи да расте? Някои скептици се тревожат, че до 2020 година копаенето на биткойни може да погълне цялото произвеждано електричество в света. 

Дали това опасение е реалистично? Не, пише в свой цитиран от БТА анализ за Forbes Кристофър Хелмън.

Анализаторите Майкъм Уейнстийн и Хан Нгуен с екипа си от швейцарската банка Credit Suisse са проучили въпроса и заключават, че страховете криптовалутите да не претоварят електрическата мрежа, са преувеличени.

За начало те сравняват използваните за копаене на биткойни 20 000 гигаватчаса годишно с 4,3 милиона гигаватчаса, използвани в САЩ миналата година, и 6-те милиона гигаватчаса, използвани в Китай. Анализаторите изчисляват, че ако цената на биткойна се повиши до 50 000 долара, "копачите" ще оценят като рентабилно да увеличат усилията си и ще потребяват над 350 000 гигаватчаса. Това обаче все още е под 2 % от световното производство на електроенергия. Екипът пресмята също, че цената на биткойна, която би стимулирала "копачите" да заграбят цялото световно производство на електричество, е 1,1 милиона долара за биткойн.

Всичко това обаче е вярно при съществуващото в момента ниво на технологиите. Алгоритмите, които "копачите" използват, са ненужно усложнени. Новите валути имат по-прости механизми.

Копаенето на криптовалути ще следва същата "икономика на мащаба" като мрежовите сървъри. От 2000 до 2010 година електричеството, консумирано от центровете за данни, е скочило от 20 000 гигаватчаса до около 70 000 гигаватчаса. При този темп на растеж изглеждаше, че няма да мине много време, докато растежът на интернет изпревари въжможностите на човечеството да предотвратява евентуален срив. Центровете за данни обаче еволюираха, за да посрещнат нуждите, увеличавайки както размерите, така и енергийната си ефективност.
От 2010 година електричеството, необходимо за комплексите от сървъри, едва се е увеличило макар броят на инсталираните сървъри да е нараснал шесткратно. Според учените от Lawrence Berkeley Lab секторът е на път да подобри енергийната си ефективност с 45 % до 2020 година, като начело на тенденцията са компании като Google, Amazon и Facebook.

Страховете от рязък растеж в потреблението на енергия заради силното увеличаване на отглеждането на марихуана имаха подобни половинчати основания. Компаниите за комунални услуги в Колорадо, Калифорния, Орегон и Вашингтон (четири от осемте американски щата, където употребата на марихуана за немедицински цели е законна - бел. прев.) отчитат под 2 % увеличаване на търсенето на електроенергия заради отглеждането на трева, според екипа на Credit Suisse. Компанията Pacific Gas & Electric дори предлага отстъпки в цената на електроенергията за производителите на марихуана, които трябва да благодарят за ниските си сметки за ток и на LED технологията за електрически крушки.

Трябва да се вземе предвид и ефектът на заместването. Платежните системи, базирани на крипто блокчейни, в крайна сметка ще заменят уязвимите от хакери институции за кредитни карти, които също използват големи центрове за данни (Visa дори има един, който е защитен с воден ров). Криптовалутите също така вероятно ще намалят търсенето на други активи, чиито добив е скъп, например златото. Според S&P Global, за да се добие една тройунция, са необходими около 900 долара. 

В дългосрочен план, посочва Credit Suisse, технологичният пробив, който е много по-вероятно да разбуни световния енергиен пазар, са електромобилите. Ако до 2040 година електромобилите завземат една трета от пазара на нови коли, светът ще има нужда от над 280 гигавата допълнителни мощности за производство на електричество или някъде около 2,4 милиона гигаватчаса.

И тук обаче трябва да се отбележи, че тези прогнози са верни при съвременното технологично равнище. След 25 години на подобрения литиево-йонните батерии продължават да стават все по-добри.

Технологията си има средства да надхитри невярващите. Само преди няколко месеца Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на банка JPMorgan, нарече биткойна "глупост" и "измама". Миналата седмица той заяви, че съжалява за този коментар с думите "блокчейнът е нещо истинско".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
и пак е много, сам сметни колко ще е ако всички транзакции минават така ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 1
vv1969
преди 6 години
"Това е приблизително 1 % от световното производство." Не е 1 %, а е 0.1 % от световното производстов, което е около 25000 TWh. В статията на Кристофър Хелмън числото също е 0.1%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Мултивселена, в която всички събития протичат едновременно и сега, в нито един друг момент, където заради ограничената ни триизмерна гледна точка, предвид ниската честота на вибрация на материята и физическото ни съзнание, оставаме осъзнати само за честотният диапазон на светлината на която се разпростира матрицата на физическата реалност, в тази плътност на материята до 4 измерения се създава илюзията за протичането и преживяването на време и пространство, от гледната точка на пето измерение всички триизмерни процеси вече са се случили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Убеден ли си, че става въпрос за мултивселена? Да не би да е само една, дето ни се вижда като много вследствие на триизмерното ни съзнание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
Космическото съзнание е функция на цялата мултивселена включваща всички измерения, плътности и реалности, в които съзнанието може да кристализира като продължение на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Космическото съзнание функция на една Вселена ли е или на безброй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
Знаеш ли, че всяка Вселена има своите уникални закони, свойства и функции, където космическото съзнание преживява себе си от безкраен на брой и винаги уникални гледни точки, а знаеш ли, че даже всяка галактика в тази Вселена има совите уникални закони, свойства и функции с конкретно определена цел, са която повечето оставате неосъзнати, и те не са непременно същите, които учените наблюдават в тази галактика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Друже, всичко това , дето го казваш - добре. Ама твоето многомерно съзнание подчинява ли се на струнната теория и участва ли някъде в уравненията константата на Планк, защото ми се струва, че е изпусната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Ама ако искате може да продължавате да ме осмивате, ако ще се чувствате по-комфортно, като това по никакъв начин няма да спре разгръщащите се планетарни и космически процеси за смяна на парадигмата на Земята и изчистването и от мрачното и минало и неосъзнатите и хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
Да не кажете после, че не съм ви предупредил за предстоящите промени, само тази година се очакват големи наводнения и мощни бури по цяла Европа, не само в кочинката ви ;) След 10 години живота няма да може да протича нормално заради това, което ще става като промени с планетата, след 20 военните ще служат само и единствено да помагат и спасяват хора при бедствия. Това ще е първият случай в историята, в който хората ще се радват да виждат военни и военна техника в близост до своите домове, до 2050-та капитализма и целият егоизъм който поражда, заедно с всички хора, които го съ-творяват, ще бъдат заличени от триизмерната история на Земята и няма да са част от новото и бъдеще, предстои да го видите и преживеете, играта приключи за бавно развиващите ви се триизмерни съзнания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още