IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът на недоверие към правителството не мина

БСП излезе с декларация заради ниския рейтинг на парламента

10:10 | 25.01.18 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group </em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мнозинството в парламента отхвърли вота на недоверие към правителството, внесен от ПГ на "БСП за България" заради провал в политиката за противодействие на корупцията.

От ГЕРБ определиха искането като несъстоятелно, което цели да се дестабилизира управлението.

"За" оставката на правителството бяха 103 депутати от левицата и ДПС, против - 131 (ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим), предаде БТА.

В пленарната зала присъстваха министри от кабинета. Премиерът Бойко Борисов не беше в парламента, защото замина за Лихтенщайн заради ангажименти, свързани с българското европредседателство.

Ниският рейтинг на парламента се дължи на действията на самото народно представителство, както и на председателството на парламента, възразиха в декларация от парламентарната група "БСП за България.

Поводът беше вчерашното изявление на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във връзка с пресконференцията на президента Румен Радев по повод една година от мандата му.

Декларацията на "БСП за България" беше прочетена от заместник-председателя на парламента и народен представител от левицата Валери Жаблянов.

Той се обърна към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и посочи, че вчера от името на парламента тя е направила изявление по повод политическа оценка, дадена от държавния глава за характера на българската парламентарна република.

“По този повод Вие заявихте, че ниският рейтинг се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки, които той дава на нашата институция, каза Жаблянов. – Ние възразяваме срещу Вашето поведение и срещу опита да дадете отговор от името на целия парламент.”

Той припомни думите на Караянчева, че в парламента присъстват различни групи с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите парламентарни групи.

“Т.е. вие сте представител на ГЕРБ в случая, макар и председател на Народното събрание, и не можете да изразите такава колективна оценка, коментира Жаблянов. – Ниският рейтинг на парламента се дължи на действията на самото народно представителство, както и на председателството на парламента.”

На първо място депутатът от левицата посочи отсъствието на дебати по ключови законопроекти, по които партията, водеща парламентарното мнозинство, дори не взимала думата.

По думите му това не може да бъде парламентаризъм.

На второ място Жаблянов отбеляза нарушаването на правилника на парламента, включително от ръководството на самото Народно събраяние, какъвто бил случаят с приемането на републиканския бюджет, само за да се прокара волята на парламентарното мнозинство.

"И третият въпрос – когато се обсъжда съдбата на правителство, вота и обвиненията на опозицията по повод на сериозни аргументи във връзка с борбата с корупцията, министър-председателят отсъства на дебатите и на гласуването”, добави Жаблянов.

Той е категоричен, че това подкопава рейтинга на парламента и създава усещане в българските избиратели, че парламентът не е институцията, в която се решават политическите въпроси на държавата.

“Отсъствието на премиера унижава парламента, срива рейтинга и променя характера на републиката.  Оценката на държавния глава е правилна", смята Жаблянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още