IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Радев: Задача на политиците е да убедят Запада за влизането ни в еврозоната*

Когато чуете изявление от ЕЦБ и БНБ за влизане в еврозоната, това ще означава, че има пробив на политическия фронт, поясни управителят на БНБ

11:14 | 30.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на БНБ Димитър Радев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да продължим с поддържането на изпреварващ икономически растеж при дисциплинираност на публичните финанси заедно с промените, които се извършват на пазара на труда. Това ще е отговорът за влизането в еврозоната.

Това заяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев в рамките на участието си в 12-тата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от Икономедиа.

„Ние имаме този нужен изпреварващ икономически растеж и балансирана фискална политика. Задачата на политиците  в Българя е да убедят западната публика, че в България институциите работят добре. Малко се знае например, че имаме стабилен паричен режим и евентуалното влизане в ERM II ще стане при фиксиран валутен курс. Няма изявление от ЕЦБ и БНБ за влизане в еврозоната, но когато чуете от тях изявление, това ще означава, че има пробив на политическия фронт“, каза още Радев.

"България влиза в 2018 г. при много добра макроикономическа ситуация. Икономиката се развива с изпреварващ темп от тази на еврозоната. Надявам се този тренд да продължи и през тази година“, каза Радев. По думите му предпоставка за растежа е вътрешното търсене.

"Очаквам ускорение на инвестициите в основен капитал, износът се представя много добре. Очаквам увеличение и на дела на българската търговия", добави гуверньорът.

Управителят на БНБ предупреди, че трябва да се предпазим от всички онези действия, които ще подкопаят линията на икономически растеж и стабилни финанси. Той напомни,че състоянието на банковата система е добро, капиталовата адекватност е над 22%, ликвидността – 39%, а печалбата за миналата година е над 1,2 млрд. лева. По думите му кредитната активност се увеличава с над 4,8% на годишна база, а лошите кредити са паднали под 11 на сто при 14% през 2014 г.

„Ниските лихвени маржове ще оказват влияние върху нестабилността заради покритията от обезценки и те остават още под европейските нива. Нашите банки трябва да се справят с това“.

През 2019 г. може да влезем във възходящ икономически цикъл. Когато ще се генерира потенциален по-висок кредитен риск. При това не трябва да се допускат нови лоши кредити.

По думите му темата за пазара на труда изисква визия и стратегически стъпки в дългосрочен план, поясни Радев. По думите му образованието трябва да е фискален приоритет в средносрочен план.

На проблемите с пазара на труда и недостига на квалифицирани кадри обърна внимание и политологът Иван Кръстев.

По думите му проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка в момента е дори по-важен за инвеститорите от състоянието на съдебната система и корупцията.  

Недостигът на кадри според политолога е до голяма степен в резултат на икономическия модел, базиран на ниски заплати и данъци. Според него този модел работи трудно, когато границите са отворени, защото голяма част от квалифицираните кадри решават да заминат навън. 



Вторият проблем във връзка с пазара на труда е свързан с кризата на образователната система и по-точно двете различни нива на образование - елитни гимназии, които подготвят ученици, които дори не кандидатстват в български университети. Затова според политолога това явление става фактор за напускане на хората и дава негативен ефект върху пазара на труда.

Друг фактор, който оказва влияние на състоянието на пазара на труда, е, че съвременната тенденция е хората да губят търпение и вече "да искат да получат всичко веднага". Това според Кръстев създава ситуация, в която, ако не се даде на хората възможност да се развиват бързо, те започват да търсят реализация другаде.

По думите му тезата, че проблемът с пазара на работна сила може да бъде решен с внос на такава е политически нереалистичен. Въпросът е какво се прави за хората, които са тук, каза Кръстев.

Той посочи и един от начините за преодоляване на проблема - инвестиции в образованието. За да бъдат задържани хората тук обаче, трябва да се появи и културна среда, в която хората да мислят, че успехът им тук има значение, добави още Кръстев.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Тава е
преди 6 години
Г-н Радев, от всички изборни резултати е видно, че политиците ни НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ Българският народ! Първо убедета Народа , че трябва да влезем в тази помийна яма, евро зона, като осигурите стопански живот, възстановите производството на нивото поне на 1980 г. , като гарантирате отопление с ел. енергия, а не дърва, свободен достъп до Черноморският бряг , гарантирана почивка за всеки труженик, работно облекло.... и производство на чиста селско стопанска продукция три пъти повече от потребностите ни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Тома неверни
преди 6 години
"Недостигът на кадри според политолога е до голяма степен в резултат на икономическия модел" Трябваше да минат почти 30 години за да открием "топлата вода".Не е умен този, който се учи от грешките си, а този който, не ги допуска катовижда как другите се справят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Лев или евро не е важен въпрос.Същественият проблем е допусканото незачитане на вредното влияние от парите.При запазването на тази грешка (с лев или с евро) щетите се завишават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още