IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се готви за натоварен трафик заради Лунната нова година

Властите очакват общо 2,98 млрд. пътувания с автомобили, влакове и самолети през 40-те дни около празника

15:32 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътници чакат да се качат на влакове на централната гара Hongqiao Railway Station в Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пътници чакат да се качат на влакове на централната гара Hongqiao Railway Station в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Най-голямата годишна миграция на хора започна в Китай, където стотици милиони хора пътуват, за да бъдат със семействата си за Лунната нова година на 16 февруари, предаде DPA, цитирана от БТА.

Властите очакват общо 2,98 млрд. пътувания с автомобили, влакове и самолети през 40-те дни около празника. Китайската комисия за развитие и реформа прогнозира увеличение на пътуванията с влак с 8,8 процента и с 10 процента - на пътуванията със самолет. 



Пътуванията с кола обаче се очаква да спаднат за първи път.

Повече китайци пътуват и в чужбина за празниците, като около 6,5 милиона са си направили резервации за пътуване зад граница. Очаква се приходите от туризъм през празниците да достигнат 476 млрд. юана (76 млрд. долара), което е с 12,5 процента повече спрямо миналата година, според националната туристическа служба.

Китайската Нова година се празнува на различна дата всяка година в съответствие с лунния календар. Това е най-важният китайски празник и е повод семействата да се съберат. Според китайския хороскоп 2018-та е Годината на кучето.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още