IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Renault се похвали с кола без волан и педали

Прототипът EZ-GO е „робомобил с обществено ползване"

13:42 | 07.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Френската компания Renault докара в Женева електрическия прототип EZ-GO. Това не е автомобил в класическия смисъл на думата. Той може да бъде използван като вид обществен транспорт или да бъде повикван като такси с помощта на мобилно приложение.

Французите наричат творението си "робомобил с обществено ползване", който е едновременно автомобил и услуга. Такова транспортно средство, способно да се свърже с инфраструктурата на града, ще стане един от ключовите елементи на "умния град" на бъдещето.

Автомобилът има доста необичаен вид - монокабина със стъклен покрив,  дължина 5,2 м, широчина 2,2 м и височина 1,6 м. Влизането става чрез голяма врата: горната й част се вдига заедно с покрива, а долната се спуска на пътя, като оформя рампа, по която може да бъде качена, например, инвалидна или детска количка. Оригиналната архитектура на EZ-GO и дизайна във формата на пашкул осигуряват максимална възможност за работата на сензорите на автономната система.

В салона има седалки тип "пейки", които побират до шестима пътници, както и място за багаж. Предлага се, разбира се, и достъп до интернет. Затова пък няма нито волан, нито педали, нищо за управлението на колата. EZ-GO е безпилотен автомобил от четвърто ниво. Това означава, че може да контролира разстоянието до колата отпред, да държи лентата за движение, да се престроява и самостоятелно да завива на кръстовища. В случай, че близо до маршрута на EZ-GO е фиксирано ПТП, автомобилът може да се премести на безопасно място - сам или по команда от центъра за наблюдение.

EZ-GO тежи 1700 кг, от които 300 се падат на батерията. Голямата му маневреност в града се осигурява от пълноуправляемото шаси  Renault 4CONTROL, а скоростта на движение е ограничена на 50 км/ч.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още