IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур остава най-скъпият град в света за пета поредна година

Веднага след азиатския финансов център се нареждат Париж и Цюрих

16:59 | 15.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сингапур. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сингапур. Снимка: Архив Ройтерс

Сингапур остава най-скъпият град в света за пета поредна година, следван от Париж и Цюрих. Това сочи класацията на Economist Intelligence Unit, цитирана от Франс прес.

Проучването сравнява разходите за живот в даден град с разноските в Ню Йорк като база, предава БТА.

Aзиатският финансов център Сингапур, където притежаването на обикновен седан може да струва 76 000 долара на човек, изпреварва световни столици, превръщайки се лидер в класацията въпреки голямата конкуренция от европейски градове.

Известните със скъпия си начин на живот Токио и Ню Йорк дори не са влезли тази година в топ 10.

Като се изключат някои облекчения за домакинствата в Сингапур, например ниското заплащане на домашните, бившата британска колония остава най-скъпото място на света за купуване и поддръжка на кола, посочва Economist Intelligence Unit.

Сингапур избягва масовите в Азия задръствания по пътищата като контролира притежанието на автомобили чрез квотна система, според която купувачът трябва да заплати сертификат за притежаването на автомобил на стойност над 30 500 долара - сума, която се прибавя към цената на превозното средство. 

Азиатските градове са най-скъпите за пазаруване на хранителни продукти, докато Европа е на първо място по цени за поддръжка на домакинството, лична хигиена, почивка и забавления, сочи проучването. 

Валутните колебания остават основната причина за промените в класацията като по-слабият американски долар "пречи" на американските градове да влязат в първата десетка.

Засегнатият от война Дамаск, Каракас - столицата на изпадналата в криза Венецуела, Лагос в Нигерия и пакистанският град Карачи са най-евтините градове, сочи проучването. Букурещ и Делхи също попадат сред десетте най-евтини градове, се посочва на сайта на организацията.

Кои са останалите градове в топ 10 вижте в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
M.Neychev
преди 6 години
Е това вече е нелепо, и преди сме заелязвали че от инвестора само превеждат някакви статий, но това е пример колко "гледате" детайлите. Пишете че Ню Йорк и Токио дори не са в топ 10 а в галерията която сте сложили и двата са там, никой ли не ги гледа тия неща преди да ги поствате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още