IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Надявам се периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е в миналото

Турският президент обяви, че по време на срещата е била обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни

22:46 | 26.03.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Олег Попов, Investor Media Group

Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда, че периодът на лоши отношения между Турция и ЕС е останал в миналото. Това заяви той по време на обща пресконференция с българския премиер Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Варна, цитиран от БТА.

Държавният глава обяви, че по време на срещата е била обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни. Той припомни също, че кандидатурата на Турция за член на ЕС е подадена през 1963 г., а през 2018 г. все още Турция е само кандидат-член за ЕС и по тази причина трябва да се предприеме стъпка към ускоряване на преговорния процес.  Ердоган Ердоган

Реджеп Ердоган също така посочи, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма. Той отчете, че в момента на турска територия се намират около 3 милиона бежанци. Затова турският президент настоява ЕС да изплати втория транш от обещаните и договорени 3 млрд. евро. По думите му тези средства ще улеснят живота на бежанците. 

Турският президент наблегна, че очаква да се либерализира визовият режим за турските граждани в ЕС и затова той настоява по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос.

Борбата с тероризма е друг много важен въпрос, смята още Ердоган, защото Турция е била цел на редица терористични организации като ДАЕШ, ПКК и други. Според него антитерористичните операции, които Турция провежда, помагат за сигурността на турските граждани и по тази причина Турция не трябва да бъде критикувана за провеждането на тези операции. „Очакваме силна подкрепа и не трябва да търпим неоснователни критики от ЕС по този въпрос“, заяви Ердоган.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че ЕС поддържа своя ангажимент да подкрепя усилията на Турция по отношение на бежанците. ЕС и Турция остават много близки партньори по тази тема, добави той.  Ердоган Ердоган

Туск даде висока оценка на усилията на Турция по отношение на миграцията и отбеляза, че страната е дала приют на близо три милиона бежанци. Ние поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия, каза Туск.  

Той отбеляза още, че Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение, каза Туск, цитиран от БТА. 

Българският премиер Бойко Борисов посочи, че по време на срещата е проведена конструктивна дискусия. Поставихме всички въпроси, които засягат България и Европа, посочи той и допълни, че е имало доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и на други срещи. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също заяви, че Брюксел иска Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС.

Ние трябва да поддържаме искрен и честен диалог, допълни той. ЕС и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, не говорят за общите неща, които ни правят партньори - имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим, каза още Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Отговори поне един път на въпроса бе умньо - Турция още ли е страна в която преброяването на населението е забранено със закон?И другото което много удобно забравяш е наличието на всякакви европейски ***, които мислят подобно на теб и понеже турците са много по-работливи, производителни, покорни и организирани, като я вкарат Турцията в ЕС е най-добре общинското управление на големи български области да премине към няколко турски валии. Да си стоят кротко в Анадола турците и да бъдат много благодарни и на митнически и търговски споразумения. Ако на теб ти трябват за нещо друго можеш да им ходиш по-честичко на гости. Не са далеч нито е скъпо Лютвинчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ти голям радетел за Турция се извъди. Тая глупост не спря да я повтаряш. А ще отговориш ли някога на въпроса за какво са ти турски ислямски фанатици и терористи в ЕС? Още ли са страна в която преброяването на населението е забранено със закон та докато съседите им разберат какво става да е твърде късно?Истинското ти име да не е Лютви Местан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
comet
преди 6 години
За ционистите (ония горните 1%) няма вечни приятели, а само вечни интереси, ... а интересите им са да продължат да присвояват каквото обикновенните 95% произвеждат. ... Ционистите си назначават алчни за власт но глупави политици каквито поискат и за колкото време им трябват, после ги сменят като носни кърпички, и така от столетия вече. ... Факт е че България загуби територии и плаща репарации и след двете световни войни, щото не можа да си запази поне неутралитета. Днес пак играем политика с политици първо поколение. ... Ако Империята успее да наложи световно господство (т.е. монопол), гаранция че ще ни чипизират (нас 95те%). (последен коментар)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
lyusien
преди 6 години
Турция се нуждае от Е С и Е С се нуждае от Турция а България ще има най големи изгоди от добри отношения между тях Турция е наш съсед и много добър търговски партньор България е между два огромни пазара -ЕС и 80 милионна Турция Това е огромен шанс за икономиката на страната Отлична среща Дори самото присъствие на толкова високо ниво е успех Б Б Не съм негов фен но когато нещо е добро за бизнеса и страната няма никакво значение дали го харесваме или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Ционистите преди век зарибиха Русия с вируса на социализма (от който руснаците още се опитват да се съвземат), а след двете световни гепиха окончателно Западна Европа (с бази, банките, а днес *** и болна емиграция), та опит и маниери имат доказани. С идването на Путин, руснаците успяха в последния момент да се отърват от примката, но сами едва ли ще успеят да оцелеят дълго, та много зависи доколко и каква подкрепа ще получат от Китай, Иран, Индия и другите подобни (включително такива като Турция). Китай ми е доста неясен а и по традиция те играят доста различно, лошото е че разслоиха обществото си и натрупаха огромен дълг (макар и вътрешен), ... но ако Китай не заиграе заедно с Русия, то и двете страни ще загубят дългосрочно (първо Русия, а после и Китай).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
И сега викаш руснаците ще си разреждат борящника с газ от втората тръба. Вовата трябва да си продава газчицата, инак съвсем ще му потъне фосилната икономика. Така че не се притеснявай руски газ ще има на корем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Доста други хора пък се надяваме имперските амбиции на Турция да бъдат съкрушени веднъж завинаги и тя да си плати като загуби част от територията си заради неоосманския опит в 21-ви век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 6 години
Въпросния ТУСК дори проговори на РУСКИ поднасяйки съболезнованията си на Русия. Проблема на ЕС и в частност на България е огромен.Влезнаха в ГАЗОВА ВОЙНА с Русия.На 19 март ГАЗПРОМ демонтира втората тръба от ТУРСКИ ПОТОК , която щеше да доставя газ за БЪЛГАРИЯ и държавите от БАЛКАНИТЕ. Тази вечер объркания Борисов, намекна на гостите си, че ЮНИ месец ще е готов интерколектора свързващ ТУРЦИЯ и БЪЛГАРИЯ по който европейските господа отлично знаеха, че РУСКА ГАЗ НЯМА ДА ПОТЕЧЕ. С какво ще пълнят през 2019 година ТУСК и ЮНКЕР този колектор?С обещания ли?Те вече са в газовата война която Англия им спретна. За тях , както и за Борисов пътя към газта и МОСКВА е отрязан. С ВОВАТА нема лабаво. Голям ще го ядат. А ингилизите и янките умират от кеф, че са успели да хвърлят ЕВРОДЖЕНДЪРИТЕ в тази война!Жалко , много жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Забелязвате ли приликата в стила (на сценаристите)?!: Преди година, Тръмп покани Кси и при поднасянето на десерта информира за ракетна атака срещу Сирия (съюзникът му Русия). Днес ЕС покати (чрез Тиквонций) Ердоган и при съвместната конференция съвсем накрая, Туск информира за нови експулсации на дипломати на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още