IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са петте най-добри карибски острова за живот през тази година?

На остров Роатан двустайно жилище точно до водата, в тих квартал без туристи се продава за по-малко от 175 хил. долара.

09:30 | 09.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията International Living определи петте най-добри карибски острова за живот през 2018 г. въз основа на критерии като достъпност, цени, безопасност и начин на живот. Онлайн изданието World Property Journal съобщава кои са те.

Амбъргрис Кий, Белиз

В последните няколко десетилетия се наблюдава наплив на чужденци към Амбъргрис Кий, където английският е официален език, и има основателни причини за популярността му. През 2013 и 2014 г. читателите на TripAdvisor определиха Амбъргрис за най-добрия остров в света.

Амбъргрис и близките малки острови не са твърде развити, така че са запазили безгрижната си атмосфера. Амбъргрис е центърът за океански спортове на Белиз през деня и за партита вечерта. Всичко това обяснява защо цените на имотите растат, особено на крайбрежието.

Сан Педро е главният град на Амбъргрис с население от около 18 хил. души, които живеят там в част или през цялата година. Някога пясъчните главни улици сега са павирани. Но голф количките все още са любимото транспортно средство на чужденците от дома до плажа или до десетките ресторанти, нощни заведения и магазини.

Бюджет между 2700 и 2900 долара на месец, включващ разходите за наем на къща или апартамент, е достатъчен за двойка да живее безгрижно на острова. Ако пък притежава дом на острова, може да живее доста добре за по-малко от 2 хил. долара на месец, изчислява International Living.

Роатан, Хондурас

На остров Роатан, който се намира на 48 км. от крайбрежието на Хондурас, се намират островните имоти на най-добра цена в региона. Двустайно карибско жилище точно до водата, в тих квартал без туристи се продава за по-малко от 175 хил. долара.

Инфраструктурата е добра и се развива през цялото време. Има планове за изграждане на нова електроцентрала, а неотдавна беше открита болница с 24-часово спешно отделение.
Роатан все още не е толкова популярен сред туристите в сравнение с други карибски острови и това поддържа достъпността на цените на имотите и на ежедневните разходи. Двойка може да живее добре с 2000-2500 долара на месец, включващи всички разходи, пише International Living.

Исла де Мухерес, Мексико

Според легендите древна богиня на маите определила Исла де Мухерес (Островът на жените в превод от испански – бел. ред.) като свещено място. През XVI век испанците решили, че Островът на жените е подходящо име за този тропически рай.

Днес островът, който се намира на 12 км. от бреговете на Канкун, Мексико, е предпочитан от туристи и пенсионери и предлага слънце през цялата година. Цената на къщите с една спалня, две бани и изглед към морето започва от 230 хил. долара, а едностайно жилище може да бъде наето на цена между 700 и 1 000 долара на месец, съобщават местни експерти. 

Островът предлага горещ тропически климат и безгрижна атмосфера, а количките за голф са предпочитани пред колите като основно транспортно средство.  Всяка зима към постоянното население от около 13 хил. души се присъединяват хиляди птици, които бягат от по-студеното време на север. Карибският остров е свързан с континенталната част чрез високоскоростни фериботи, които отплават на всеки 30 минути през деня.

Лас Теренас, Доминиканска република

Малкият плажен град Лас Теренас, на полуостров Самана в североизточната част на Доминиканската република, предлага достъпни имоти в сравнение с други карибски острови.

Лас Теренас има всичко, което може да се очаква от почивка на карибски остров. Той не е свръхзастроен, така че няма мегакурорти, а само буткови хотели. Апартамент с една спалня и една баня може да се намери на цена от 99,500 долара. Двойка може да живее в тропическия рай за около 2 хил. долара на месец.

Корн Айлендс, Никарагуа

Това са два острова, които се намират на около 80 км. от карибското крайбрежие на Никарагуа. Биг Корн, който е с население от около 6 хил. души, се намира на 16 км. от Литъл Корн. На малкия остров няма пътища, а само пясъчни алеи, така че превозните средства не са разрешени.
Мебелирана къща с гледка към океана, на 15 минути пеша до близък град и плажове, може да се намери за 150 хил. долара.

Един от недостатъците на Корн Айлендс е, че храните, които не се произвеждат на място и не се вадят от океана, трябва да бъдат внасяни. С малки изключения ресторантите сервират вариации на едни и същи ястия.

“Разходите за храна на острова са малко по-високи, отколкото в Никарагуа“, казва Майк Хопкинс, който живял на остров Биг Корн. „Храната ми струваше средно около 30 долара на седмица. Хранех се и в някои местни ресторанти, където ястията и напитките се предлагат на цени между 15 и 20 долара. Общите ми разходи за храна и напитки за тримесечния ми престой бяха около 610 долара“, споделя Хопкинс.

С дружелюбните местни хора и малкото туристи автентичните островни преживявания са гарантирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Има някакъв % хора, които могат да си прекарват добре само на голямо разстояние от градовете на цивилизацията с техния шум и урбанизация.Тези статии са за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
С такъв бюджет може да си прекараш добре и без Карибските острови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още