IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна и Южна Корея слагат край на войната помежду си до края на годината

Двете страни също така се съгласиха да работят за пълно премахване на ядреното оръжие от полуострова

14:24 | 27.04.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ким Чен Ун и Мун Дже Ин по време на днешната си среща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ким Чен Ун и Мун Дже Ин по време на днешната си среща. Снимка: Ройтерс

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин се договориха до края на тази година окончателно да бъде прекратена продължаващата седем десетилетия война между двете страни, както и да бъдат положени усилия за абсолютно премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

Двамата лидери завършиха историческата си първа среща с прегръдка, след като проведоха разговори в демилитаризираната зона, разделяща страните. Двамата обявиха плановете си официално да сложат край на войната и да заменят сключеното през 1953 г. примирие с постоянно мирно споразумение, съобщава Bloomberg. Въпреки че двете страни не водят бойни действия помежду си, заради липсата на траен мир на теория продължават да са във война.

„Съгласихме се да споделяме твърдата решимост да започнем нова ера, в която целият корейски народ се радва на просперитет и щастие на една мирна земя без войни“, заяви Ким в първия си коментар пред международни медии, откакто пое властта през 2011 г. Той също така заяви, че двете страни са потвърдили общата си цел за свободен от ядрено оръжие Корейски полуосторв.

„Южна и Северна Корея се съгласиха активно да търсят подкрепата и сътрудничеството с международната общност за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров“, се посочва в изявлението.

Днешната среща се случи след драстично засилване на напрежението на полуострова заради поредица от севернокорейски ракетни и ядрени тестове през миналата година. В същото време Ким планира и среща с американския президент Доналд Тръмп, която може да се осъществи идните месеци – първата между севернокорейски лидер и действащ американски президент.

Оставащият въпрос е дали поетите днес ангажименти ще доведат до дълготрайна промяна в региона, посочва Bloomberg.

Севернокорейската информационна агенция KCNA публикува коментар за днешната среща, в който призовава САЩ да отговорят на събитията „с искреност“. „Това, което САЩ трябва да направят, е да разберат как да спазват добро възпитание и да уважават засегнатите страни, а не да подновяват своеволните си практики и арогантността“, се казва в текста.

След срещата Ким и Мун заявиха още, че ще проведат военни преговори следващата седмица, търсейки „поетапно разоръжаване“, без обаче да разкриват повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
comet
преди 5 години
Ситуацията по нещо ми напомня Втората Световна. Отново Русия (ще) изнася тежестта на Европейския и Близкоизточен фронт, ЕС търпи (икономически) удари всякакви, докато този път Китай (а не фашистки САЩ в ролята на Германия) се надига икономически в света и подкрепя Русия. Третата световна не е завършила, но да не позволиш разпалване на ново огнище (като помириш Северна с Южна Корея) там е равностойно на победа или поне взимане на инициативата (за Китай и Русия срещу разпалващият конфликти САЩ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 години
не толкова праволинейно, по начина по който усвои власта след *** на баща си показа че има много талант в това момче или поне мен ме впечатли .. .само да видим за кво ще го използва, не си мисли че от маркобесния авторатиразъм дето са имали се става лесно бяла държава. Виж кво се случи с русия, не можаха през 90те и за това се върнаха КГБ-истите.До момента историята познава само двама успели да го направят -- Франко и Тито (до някъде) ! директното обединение ще доведе до голямо социално напрежение от една страна! А от друга не може да продължават вечно да ядът трева и кал, докато света около тях е у космоса! ... ще е интересно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Ние илюзии не си правим, но надеждата, че на Южна Корея най-накрая й е омръзнала да я ползват за военна площадка все още е жива :)Все пак, ако се сетиш преди тази среща Ким изникна в Китай от нищото, севернокорейски дипломати посетиха Русия. Едва ли е било случайно. Най-вероятно Ким е искал някакви гаранции от тях, че ако тръгне да се прегръща с Мун Китай и Русия ще му гарантират, че никой няма да му изпържи г.ъ.з.а докато се д.у.пи за снимка :) Както виждаш в Сирия Асад трябваше да гушне букета още преди 7-8 години, а все още диша, а и не само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Да не би да гледаме различни снимки? Защото това което виждам аз е интелигентно изглеждащ мъж който е хванал за ръка мaймуна. И не, това не е рacизъм - двамата са от една и съща рacа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Не си правете илюзии. Освен Афганистан, Корея е мястото, откъдето Фашингтон може да шантажира Китай и Русия едновременно.И друг път се е случвало - затоплят се отношенията, та Фашингтон опъне ушите на някой южнокореец - и пак по старому.Не че дебеличкия е цвете за мирисане!Дока САЩ не фалират, никакво обединение няма да има.... Още повече Корея и Япония са бизнес конкуренти на янките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Само някой от онези *** покрай Тръмп да не вземе се намеси, че ще се изпечем за нула време.Северняците ме кефят, от 60 години ритат орела директно в чофката, а той само фучи и заплашва с разни бутони и томахавки.Да видим каква ще я надробят южняците и северняците и дали ще им се пречкат да си спретнат една уредена федерацийка. Разликата чисто визуално е 20-ина килограма, иначе Мун преспокойно може да мине за баща на Ким :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
На кой от всичките *** ? Тоя с рижата коса или оня с големите бузки? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Човек трябва да е супер наивен, за да му има и капка доверие на тоя ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още