IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Стари проблеми се крият зад новите световни заплахи

Руският президентът предупреди също, че светът е „крехък“ и не трябва да забравя поуките от миналото си

16:08 | 09.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едни и същи „грозни“ проблеми се крият зад новите заплахи пред света. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч по време на военния парад в Москва по случай 9 май, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

„Зад новите заплахи се показват същите стари, уродливи характеристики – егоизъм, нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за изключителност“, заяви руският лидер.

В своето изказване държавният глава също така посочи, че човечеството трябва да осъзнае колко „крехък“ е светът и как неговата стабилност може да укрепи „общия стремеж за изслушване, доверие и уважение“. Президентът не пропусна да отбележи също, че страната му е открита към диалог по всички въпроси за гарантиране на международната сигурност, както и за конструктивно и равноправно партньорство.

Изказването му идва ден, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че изважда САЩ от иранското ядрено споразумение, страна по което е и Русия.

По-рано във вторник властите Москва заявиха, че са готови да обсъдят френското предложение за допълнителни договори, с които да бъдат адресирани притесненията на Тръмп. Иран обаче отхвърли подобен вариант. В сряда руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че неговата страна остава ангажирана със споразумението с Техеран, посочва РИА Новости. 

В речта си по време на парада по повод победата срещу нацистка Германия в края на Втората световна война руският лидер също така отбеляза важността на уроците на историята, които „не ни позволяват да бъдем заслепени“.Тазгодишният парад, който отбелязва 73-та годишнина от края на военния конфликт, за първи път беше представена свръхзвуковата ракета „Кинжал“, носена от изтребители МиГ-31К. Путин обяви за нейното съществуване през март, когато обяви, че страната разполага и с други нови ракетни системи, които тогава определи като непобедими.

За първи път в парада участва и най-модерният руски изтребител пето поколение от типа „стелт“ Су-57, който вече участва в операции в Сирия, посочва БТА.

Общо във всички празненства по повод днешния ден в Русия участие са взели 55 000 войници, 1200 оръжейни системи и 150 бойни самолета. На парада на Червения площад са присъствали общо 150 единици бойна техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Това че ти от нивото си на съзнание не разбираш какво говоря, не означава, че съм психично неуравновесен, изключително ограничени сте, но няма как да го осъзнаете в момента, въобще и не подозирате за какво става въпрос, ако не сте готови за просветление си стойте в комфортната зона, на ме ми е все тая, да не споменавам, че е научно доказано, че човешките възприятия са ограничени до определен честотен диапазон на звука и светлината, физическото ви тяло ограничава съзнанието ви до честотите на матрицата на физическата реалност, оценявам опитите на някои от вас да компрометират коментарите ми и аз осъзнавах света от тази триизмерна ограничена гледна точка преди. Сега запомни какво съм казал като предсказания за бъдещето и проследи да видиш дали някое от тях ще се сбъдне, тепърва светът ще ври и кипи, ама не от войни и конфликти, а от планетарни изменения ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 16
data
преди 5 години
Все по голям проблем на цивилизацията е , че дава трибуна на психично неуравновесени люде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Най-големите проблеми на цивилизацията си остават алчността, егоизма и ниското ниво на съзнание на повечето хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още