IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

45-минутната среща между Тръмп и Ким

Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким

06:44 | 12.06.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръкостискане, което се чакаше от целия свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръкостискане, което се чакаше от целия свят. Снимка: Ройтерс

В около 4 часа българско време започна историческата среща между президентите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, предаде Ройтерс.

В началото двамата си размениха чаканото от цял свят ръкостискане, позираха за протоколни снимки, след което се оттеглиха за разговор "на четири очи", който продължи около  45 минути. Следват двустранни срещи между делегациите.

Самият Тръмп коментира, че в провел една "много добра среща".

Двамата лидери си размениха няколко думи, изминавайки няколко метра заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена. Това е нещо, доскоро съвсем немислимо, отбелязва AFP. 

Ким Ким

Очаква се историческата първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер да бъде посветена на закриването на ядрената програма на Северна Корея в замяна на вдигане на дипломатическите и икономическите санкции срещу затворената комунистическа страна.

Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким. "Ще решим голям проблем, голяма дилема", прогнозира президентът на САЩ, цитиран от AP и БТА. Държавният глава на САЩ изрази надежда, че срещата му с Ким ще помогне за уреждане на проблеми от миналото. 

 

Малко по-късно двамата лидери продължиха разговорите си в разширен формат.

Очаква се към президента на САЩ да се присъединят съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели. Северна Корея ще бъде представена от министъра на външните работи И Йон-хо и от Цой Сон-хи, директор на департамента за Северна Америка във външното министерство, която е известна с доброто си владеене на английски език.

Севернокорейският лидер е заявил в началото на срещата си в разширен формат с президента на САЩ Доналд Тръмп, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с него, предава още Ройтерс.

Ким е признал, че "това няма да е просто", но изразил желание да постигне тази цел.

"Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света", заявил севернокорейският лидер според сингапурския ежедневник The Straits Times.

Ким Йо-чен, по-малката сестра на Ким Чен Ун, не присъства на разговорите в хотел "Капела" на остров Сентоса в Сингапур. Иначе тя е в състава на севернокорейската делегация в Сингапур и придружаваше севернокорейския лидер, когато той бе приет от сингапурския премиер Ли Сян Лун в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 7
Lucifer
преди 5 години
Бизнес прогноза: тая година за коледа свинското ще поевтинее! Порция Кимско-Свинско ще е на небивала промоция! Поздрави от байя ви Тръмп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
ivancholak
преди 5 години
истинския въпрос е чайна какво ще си поиска. Нали се сещате че кндр е само прокси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
Lucifer
преди 5 години
Прасето знае че му е дошъл коледния касапин, но убеждава касапина колко вредно с холестерол е свинското му месо и че не си струва да рискува инфаркт с него. Но касапина си прави други сметки: аз няма да те ям а на други по-гладни ще те продам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Иран не продава в евро, а продава петрола си на Индия и Китай за ЗЛАТО. Кадафи също искаше злато за петрола на Либия, а не евро... Той искаше да създаде т.н златен либийски динар, нова валута със 100% златно покритие... Почти няма държави извън ес, които приемат еврото за каквато и да било търговия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"специалната сила", не "специалната сила" - янките никога не подписват договор, който не могат да скъсат!Като за начало спомнете 110 000 000 избити индианци. И постоянното "оптимизиране" на резерватите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
Jorkata
преди 5 години
На мен ми е интересно кога Тръмплина ще се отметне от разбирателствата, които са постигнали с Дебелия на тая среща - нали това му е "специалната сила" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Не виждам защо това трябва да се споменава или да учудва когото и да било. Това си е точно в реда на нещата. И от него ли ще искате да изкарате някаква идеологическа пропаганда?Ядрените възможности са единствения по-сериозен коз на Ким Чен Ун и всеки добър играч би го използвал чак когато може да извлече максимална полза. Обикновенно се случва накрая във финалната фаза на преговорите и пазарлъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
А какво не проби желязната завеса:- Ким 3 пъти проигнорирал въпроса за ядреното разоръжаване.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Ако успее да го доведе докрай Тръмп ще остане в историята поне с това прекрасно нещо. Ким Чен Ун поне засега проявява здрав разум и искреност и не бива да го обиждаме повече.Ако се сложи началото на траен мир и на търсене на реални решения на всички проблеми между двете кореи това ще е исторически успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Те вече нямат, просто ги парзулнаха, че искат да се откажат от него и да си докарат някакви позитиви. При последния им тест, планината под която е полигона, е паднала с 5см и според доста хора, най-вероятно тунелът в който се правят опити е заринат и не могат да го изкопаят, за да не пропадне още. Взривиха тунела за пред журналистите и сега вероятно ще загладят косъма. Никой не се обръща на 360 градуса за 3 месеца време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още