IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата в Сингапур - без много конкретни резултати

Предизвикателството сега е обещанията на Пхенян да се превърнат в действия

12:28 | 12.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун произведоха малко конкретни нови ангажименти от страна на Пхенян за отказ от ядрените му оръжия, като оставиха всички подробности относно периода и проверката на разоръжаването за бъдещи преговори, коментира The Wall Street Journal.

След безпрецедентната среща между лидерите на двете страни, за която Тръмп заяви, че ще създаде лична връзка между двамата, и двете страни обещаха да работят за денкуклеаризация на Корейския полуостров и да започнат преговори на високо равнище възможно най-скоро.

Но документът, който Тръмп описва като "много изчерпателен", не предоставя почти никакви данни за това как ще се извършат процесите по денуклеаризация, как ще подлежат на проверка и дали ще е необратим процес – нещо, което представлява всъщност дългосрочната цел на САЩ.

Подобен език бе ползван в споразумението, подписано между Северна и Южна Корея през април. То не съдържаше изрично едностранен мораториум на Пхенян за ядрените и ракетните тестове.

Все пак споразумението замразява вероятността от всякакви непосредствени враждебни действия, а Тръмп сигнализира във вторник, че сделката бележи началото на дипломатически процес, който има за цел да сложи край на повече от 60 години враждебност между Вашингтон и Пхенян.

Тръмп и Ким "ще се срещнат отново... много пъти", каза президентът на САЩ във вторник и поясни пред репортери, че ще покани Ким да посети Белия дом.

Американският държавен глава обяви още, че споразумението „ще се погрижи за един много голям и много опасен проблем за света".

Най-важният резултат обаче е поставянето на условия за по-нататъшни преговори на високо равнище по въпроси, като например темпото на денуклеаризация на Северна Корея и процеса на проверка, които трябва да започнат още през следващия месец. Тръмп Тръмп

Преминаването към диалог е в контраст със ситуацията от миналата година, когато серия от севернокорейски оръжейни тестове предизвикаха президента на САЩ да използва остър войнствен език. Двамата лидери се подиграваха един на друг и се заплашваха с ядрена атака.

Във вторник Тръмп похвали Ким като "много достоен, много умен преговарящ".

„Имахме страхотен ден и научихме много за нас и за нашите страни", каза Тръмп. „Научих, че е много талантлив човек. Научих също, че много обича страната си“.

Ким, от своя страна, изрази благодарността си към американския лидер за това, че направил срещата на върха възможна, и заяви, че иска да острави "миналото назад".

„Светът ще види огромна промяна в резултат на разговорите“, каза той.

Двамата лидери изглежда разговаряха по приятелски начин, потупваха се по гърба и се разхождаха из хотела. В един момент Тръмп показа на Ким бронирания си черен кадилак.

За севернокорейския лидер срещата на върха в Сингапур е превратна точка, затвърждавайки мястото му на световната сцена по време на едва четвъртото му пътуване в чужбина като лидер. В нощта преди срещата си с Тръмп Ким се отправи на обиколка на забележителностите на Сингапур, позирайки с местни чиновници и махайки на любопитни зрители.  

Но въпреки че двамата лидери сякаш създадоха връзка, същността на споразумението от вторник не остави никакво съмнение, че те остават далеч по въпроса за ядрената програма на Северна Корея.

Оливия Енос, политически анализатор в Центъра за азиатски изследвания към Фондация Heritage, заяви, че документът е „невероятно неясен" и не се опитва да преодолее различията между концепциите на САЩ и Северна Корея за ядрено разоръжаване. 

"Това изглежда като просто поредно споразумение за добри отношения, подобно на подписаното между двете Кореи и предлага малко конкретика за това какво предстои оттук насетне", казва Енос пред WSJ. Тя добавя, че най-позитивният знак е ангажиментът към бъдещи дискусии, за които тя твърди, че ще дадат на Тръмп шанса да увеличи натиска над Ким за спазването на човешките права в родината му – тема, която не бе засегната във вторник.

Други експерти твърдят, че резултатът от преговорите е придвижил напред дипломатическия процес.

„Не е толкова, колкото се надяваха много хора, но отговаря на минималния стандарт за една полезна крачка напред", казва Джоел Уит, бивш служител на Държавния департамент и старши сътрудник в Stimson Center. „Резултатът прави още по-нужно САЩ и Северна Корея да се придвижат бързо с подробни разговори и да надградят рамката, установена от двамата лидери". 

Сун Ким, бивш водещ преговарящ на САЩ по ядрената програма на Северна Корея, който води преговори със Севера в междурегионалната демилитаризирана зона в навечерието на срещата на върха във вторник, заяви пред репортери след подписването на декларацията, че "остава много работа".

"Двете страни се ангажираха да работят интензивно", каза Ким, който вече е посланик на САЩ във Филипините.

Северна Корея и преди е давала обещания да сложи край на ядрената си система - само за да се откаже след това от тях. В изявление от септември 2005 г., издадено съвместно от Северна Корея, САЩ и други четири държави, Пхенян се ангажира да "изостави всички ядрени оръжия и съществуващите ядрени програми" и да се присъедини отново към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

В документа от вторник има три споменавания на „денуклеаризация на Корейския полуостров", формулирана от Пхенян - формула, която Тръмп и висшите служители на Белия дом започнаха да използват все по-често през последните седмици.  

Дългогодишни американски анализатори на случващото се в Северна Корея заявяват, че фразата има специфично значение за Пхенян: „Прекратяване на съвместни американски военни учения с Южна Корея, полети на ядрени американски бомбардировачи и може би дори американски „ядрен чадър“ за съюзниците в региона“.

Първоначално администрацията на Тръмп отказа да спре съвместните учения или да прекрати ангажимента си за отбрана на Южна Корея. В понеделник държавният секретар Майк Помпейо отказа да заяви дали САЩ може да се съгласят да ограничат операциите на ядрени самолети или кораби близо до Южна Корея като част от споразумението за премахване на ядрения арсенал на Пхенян. Във вторник обаче Тръмп заяви, че възнамерява да прекрати съвместните ядрени учения на САЩ с Южна Корея.

След като преговорите от 2005 г. се провалиха заради настояването на САЩ за по-широки мерки за проверка, Северът проведе първия си ядрен тест малко повече от година по-късно.

Предизвикателството сега е да се превърнат подобните обещания в действия - в момент,  в който задачата за разкомплектоване на ядрения комплекс на Пхенян се превърна в много по-сложна: ядреният и ракетен арсенал на Северна Корея нарасна експоненциално през годините.

За да насърчи Северна Корея да разруши своя ядрен арсенал, Помпейо заяви в понеделник, че САЩ са готови да предложат на Пхенян „различни, уникални" гаранции за сигурност, евентуално намеквайки за мирен договор и вероятно и други гаранции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
fri
преди 5 години
Смешно е, че лъжливи медии искат да омаловажат сделката на Тръмп с КНДР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
red6
преди 5 години
Двама изчаткали егоманиака са подписали някакви хартийки. С нищо конкретно написано в тях. Но и да имаше, като се знае колко и двамата държат на думата си... Двама луди и цирк за публика от 7 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още