IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното първенство изкарва политиката на Путин на световната сцена

Руският президент планира да представи страната си като нарастваща световна сила

13:42 | 14.06.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи украинци пред руското посолство в Киев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи украинци пред руското посолство в Киев. Снимка: Ройтерс

Малцина в Русия имат големи надежди за представянето на националния си отбор в рамките на Световното първенство по футбол, което започва в четвъртък. За президента на страната Владимир Путин обаче възможностите за трупане точки ще идват най-вече извън спортните терени, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Най-гледаното спортно събитие в света е шанс за Путин да демонстрира икономическия напредък на Русия и да възстанови международното доверие по време на 19-годишното му управление въпреки нарастващата изолация от Запада.

За Путин това е и възможност да представим страната си като нарастващ геополитически мощен посредник на фона на хаотичната външна политика на САЩ под управлението на президента Доналд Тръмп.

„Мачовете ще бъдат красиви, но и полезни, защото има много високопоставени колеги от много страни, които пристигнаха и има възможност да говорят, да се срещнат", каза Путин след срещата си с колегата си от Азербайджан в сряда.

Тъй като Западът се опита да изолира Русия заради военните ѝ намеси в Украйна и предполагаемата намеса в изборите на други държави, Кремъл се опитва да изгради нови отношения в Азия и Близкия изток. В четвъртък Путин ще се срещне с принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман преди мача на Русия срещу Саудитска Арабия, за да обсъдят облекчаването на съвместните съкращения при производството на петрол, които помогнаха за поддържането на високите цени през изминалата година. 

Срещата обещава да бъде по-важна от самия мач. Русия е с най-ниска позиция в ранглистата на Международната футболна асоциация ФИФА от участващите в турнира страни, а Саудитска Арабия е едно място по-горе.

Въпреки това Путин се изправя пред тежка битка, за да превърне Москва в геополитически форум по време на шампионата. 

Едва около дузина държавни глави са потвърдили присъствието си. Само един от тях, този на Панама, представлява страна, която действително се класира за турнира. Някои от страните, представени от техните лидери, като Руанда и Таджикистан, никога не са участвали в турнира, докато две държави - Южна Осетия и Абхазия, са отцепнически държави, признати от малцина освен от Москва.

Последното голямо спортно събитие в Русия, Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., беше опетнено от предполагаема допингова програма, спонсорирана от държавата, която доведе до изгонването на руския отбор от следващите зимни игри.

Повечето световни лидери са напът да бойкотират събитието сега заради руската инвазия в Украйна, присъединяването на Крим, твърденията за намеса в американските избори и допинг скандалите, които от години преследват руския спорт. Великобритания заяви, че нито един високопоставен неин служител няма да пътува до Русия в знак на протест срещу предполагаемото отравяне на бивш шпионин с нервнопаралитичен газ в Англия през тази година. Москва Москва

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън сравнява домакинството на Мондиала в Русия с Олимпиадата през 1936 г. в Берлин.

„Перспективата Путин да се похвали с това спортно събитие е отвратителна" , каза Джонсън пред парламентарна комисия през март.

Украйна, където Русия води тайна война от 2014 г. насам, осъди особено жестоко руското домакинство на турнира. Украинският режисьор Олег Сенцов, който е затворен в Русия заради това, което той и западните столици наричат политически мотивирани обвинения в тероризъм, е в гладна стачка и настояващ за освобождаването на десетки политически затворници.

В сряда Путин се опита да попречи на служителите на ФИФА да запазят "спорта извън политиката".

За Путин Световното първенство е шанс да покаже икономическия прогрес и стабилността, които той е донесал на Русия след хаоса на 90-те години – нещо, което може да проличи от чистите улици, безупречните паркове и ремонтираните паметници, които запълват центровете на Москва и Санкт Петербург. Негови критици обаче твърдят, че така той откупува политическата свобода и международната изолация.

В цялата страна сигурността е затегнала, а разузнавателните служби засилват акциите си и наблюдението в преобладаващо мюсюлманските райони на Русия в планините Урал и Кавказ, твърди групата за човешки права Agora.

Рамзан Кадиров, чеченски военачалник, който успя да укроти мюсюлманския район по заповед на Москва за сметка на това да не бъде съден за стотици предполагаеми убийства, ще излезе до футболната звезда на Египет Мохамад Сала на стадиона на регионалната столица Грозни.

Русия изразходва 12 млрд. долара за подготовката за събитието въпреки понижението на реалните заплати и застаряването на икономиката. Някои проекти обаче доведоха до подобряване на инфраструктурата на далечните провинциални градове домакини, включително нови летища и други транспортни връзки.

Проектите също така напълниха джобове на свързани с властта милиардери, някои от които са в списъци на западните санкции и чиито компании получиха милиарди рубли за инфраструктурни проекти, заключава WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 20 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Да, има много държавици (като нас, напр.), които чакат в бекстейджа да ги пуснат на сцената, където или да ги потупат по рамото, или да ги плеснат зад врата. Русия седи в журито - като в ексфактор - може да е лошият и повечето да не то харесват, но е там... ;) :lol:И Световното в момента го организира Русия... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 8
Спящият бик
преди 5 години
Да "излезеш на сцената" не е достатъчно, защото оттук нататък има две възможности - да заслужиш аплаузи или да те освиркат. Седим и гледаме Световното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Бе той Бойчо нема да отговори, щото не знае как. Той е преписал статията от WSJ. Щото иначе следва и другият въпрос, породен от подзаглавието:"Руският президент планира да представи страната си като нарастваща световна сила",А въпросът е: каква сила е Русия, която седи с още 4 държави на масата в качеството си на ПОСТОЯНЕН ЧЛЕН НА СС НА ООН и тези 5 държави са назначени от конституирания световен ред за главатари на света? И ако още нарасне, като каква ще се класифицира - като "надраснала световна сила" ли?Иначе, за едноклетъчните мозъци отговор е дал един мишок под тебе - той е ОК за повечето публика тук, която Бойчо събира с подобни статии... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 7
многодобре
преди 5 години
...няма на какво да се учудваме или да сме недоволни за онова, което четем тук, защото не ние сме тези които плащаме за него . Соросоплужека плаща и съвсем в очаквано е ние да получаваме,като информация, соросоизплювания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Ето линкчето. Вярно, че са вдигнали ръчички, ама така им е заповядано на момчетата, те вина нямат :)https://timeline.com/british-soccer-players-give-nazi-salute-1cc5a50ea451
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Ами ако Иран, Турция и Русия попритихнаха само защото са се разбрали групово да направят някоя голяма беля дали и доколко силното ти момче ще е способно да намали вредите им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 5 години
Какво точно ще прави Путин на сцената? Ще играе казачок? Видя се кой е силното момче на планетата, макар и изкарал пубертета преди близо век Доналд Тръмп. Усмири рокетсман, така както никой не може. Иран и те попритихнаха. Протежето им Израел прави каквото си иска в Близкия изток и даже Русия не смее да каже нищо. На Ваттниците не им остава нищо друго освен да обявят поредната(коя по ред) победа в Сирия. А Вие си лайте, той кервана си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Присъединявам се към въпроса на MaviGoz и аз също моля уважаемия Бойчо да му отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 1
Стефчо
преди 5 години
Външният министър на Великобритания Борис Джонсън сравнява домакинството на Мондиала в Русия с Олимпиадата през 1936 г. в Берлин.Перспективата Путин да се похвали с това спортно събитие е отвратителна" , каза Джонсън пред парламентарна комисия през март.По тоя повод в едно интервю за БиБиСи Лавров беше изнамерил една снимка от мача на англичаните с немците през 1938 г. в която и двата отбора бяха с вдигнати ръчички в посока Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Или по английски: не ни гледайте какво правим, ами слушайте какво ви казваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още