IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Правителството показа кураж като избра темата за Западните Балкани

Според президента българското правителство е успяло да управлява дневния ред на Европа и е показало устойчивост и организационни умения

11:28 | 18.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема за приоритет на председателството - Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев в приветственото си слово при откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз /КОСАК/. Българският държавен глава избра да говори пред форума на английски език. 

Българското правителство разработи точните приоритети за своето председателство, заяви Румен Радев. И посочи, че има съгласие по това, че не може да се говори за просперираща и стабилна Европа, без да се гарантира сигурността и стабилността на Западните Балкани. Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, те ще дадат балканска перспектива на Европа, каза държавният глава, цитиран от БТА.

Българското правителство показа постоянство като върна обратно акцента върху Западните Балкани в една много деструктивна среда - иранската ядрена сделка, търговската война, пакета за мобилност, продължи Радев. Регионът е много крехък, няма гаранции за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, да започне дискусии и да предприеме действия, отбеляза Радев.

Според президента българското правителство е успяло да управлява дневния ред на Европа като е показало устойчивост и организационни умения и като е развило атмосфера на честен и отворен диалог. В резултат на това от 1 януари България успя да гарантира широк консенсус между държавите-членки и европейските институции по много важни теми, успяхме да приключим работата по много ключови досиета, имаше и проблеми, по които не успяхме да намерим консенсус, отбеляза държавният глава.

По думите му като силен поддръжник на европейския проект българското правителство е положило огромни усилия в търсене на напредък в много посоки - сферата на сигурността, на социалното осигуряване и социалните права, цифровия единен пазар, започнал е предварителен диалог за бъдещия европейски бюджет. Продължаваме да защитаваме важната роля на сближаването на държавите-членки, каза той.

Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като решителен фактор за постигане на ефективни решения, подчерта президентът.

По думите му най-голямото предизвикателство днес е какъв курс на действие трябва да предприеме ЕС, какво ще е бъдещето на Съюза. Времето ни притиска да предприемем конкретни действия, за да отбраняваме ценностите и принципите си, да защитаваме огромните постижения на ЕС и да ги доразвиваме, отбеляза той.

Президентът благодари на всички български официални представители и отбеляза важната работа на доброволците за успешното председателство на Съвета на ЕС.

Вижте още снимки в галерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
И този да каже нещо хубаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още